Incep manifestările care celebrează Centenarul Constituției Romaniei Intregite (1923–2023)

Curtea Constituțională a Romaniei organizează�luni,�27 martie, la Sala „Regele Mihai I al Romaniei” de la Senat, o Adunare solemnă dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției Romaniei Intregite din 1923.

La Adunarea solemnă vor participa Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaerts, judecătoarea CJUE Octavia Spineanu-Matei, Președinta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, Președintele Asociației Curților Constituționale Francofone (ACCF), Mamadou Badio Camara, judecătorii constituționali ai Republicii Moldova, președinți și judecători ai altor curți constituționale europene, inalți reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și reprezentanți ai mediului academic din țară și străinătate.

Printre personalitățile invitate se numără Părintele Patriarh Daniel, Președintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, Președinta ad interim a Senatului, Alina Ștefania Gorghiu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, Președinta Inaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Alina Corbu.

Evenimentul deschide seria de manifestări organizate in cadrul�„Centenarului Constituției Romaniei Intregite”, declarat ca atare in luna ianuarie.

Vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, in cadrul unei expoziții tematice de documente și fotografii relevante, organizată in Foaierul Senatului.

Cu același prilej, in colaborare cu Romfilatelia, va fi lansată o emisiune de mărci poștale dedicată „Centenarului Constituției Romaniei Intregite”.


In 28 martie 2023 se implinesc 100 de ani de la adoptarea Constituției Romaniei Intregite. Actul marchează un moment unic in istoria constituțională și statală a Romaniei, prin care s-a desăvarșit și s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul național al romanilor de infăptuire a statului național unitar roman.

Adoptarea Constituției din 1923 a permis unificarea legislativă și administrativă a statului roman după Marea Unire de la 1918.

Potrivit Constituției din 1923, Romania era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția din 1923 a fost scrisă pe baza celei din 1866, păstrand 78 dintre articolele vechi intre cele 138 ale versiunii sale finale.

Regele exercita puterea executivă. Printre prerogativele sale: numea și revoca miniștrii, promulga legile, era comandantul armatei, avea drept de veto, putea bate monedă și putea convoca și dizolva parlamentul.

Constituția din 1923 consacra principiul separării puterilor in stat: legislativă – exercitată de Parlamentul bicameral și Rege; executivă – Regele, prin intermediul Guvernului format de partidul sau alianța care caștiga alegerile parlamentare; judecătorească – Inalta Curte de Casație și Justiție și instanțele de judecată.

Totodată, Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară in istoria Romaniei „dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii” (art. 103).

Vezi și:

  • 2023, Anul Centenarului Constituției Romaniei Intregite: Cum funcționa democrația in Romania Mare
  • Tudor Vladimirescu a redactat primul document considerat precursor al Constituţiei in Țările Romane

Fotomontaj: Glasul Cetății (coperta Constituției din 1923 incadrată de portretele primilor suverani ai Romaniei Mari)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 128

Id: 77983

Data: Mar 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).