A fost lansată cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”

Cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria” a fost lansată miercuri in cadrul unui eveniment editorial și comemorativ organizat la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Ediția lansată este scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Printre participanți s-au numărat clerici, teologi, oameni de cultură, oficialități civile și militare din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, credincioși clujeni.

Evenimentul editorial a fost completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul de fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos și de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fantanele.

Programul a fost prezentat de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul intalnirii, pr. arh. dr. Dumitru Cobzaru, autorul noii apariții editoriale, a vorbit despre conținutul volumului care surprinde personalitatea Mitropolitului Bartolomeu in cheia istoriei pe care a traversat-o.

„Prin tot ceea ce a fost și a infăptuit pentru Biserică și pentru neamul romanesc, arhiepiscopul și mitropolitul, scriitorul și teologul Bartolomeu Valeriu Anania a sădit in noi neliniștea datoriei de a-i păstra memoria vie, neștirbită și cat mai deplină”, a mărturisit autorul cărții.

„Scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cat se poate de imparțială – indeobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice – a episoadelor in care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, insă păstrandu-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria Romaniei și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate in actualitate”, a mai spus Arhimandritul.


Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), a păstorit Eparhia clujeană cu inţelepciune, timp de 18 ani, in perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.

De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reinființare, in anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reinviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfantul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Acesta este inmormantat in cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 155

Id: 77986

Data: Mar 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).