Jandarmeria Romană, 174 de ani: Evenimentele aniversare au fost deschise cu o conferință științifică

Evenimentele prilejuite de aniversarea a 174 de ani de la inființarea Jandarmeriei Romane au inceput marți la Biblioteca Academiei Romane printr-o conferință științifică dedicată istoriei și perspectivelor viitoare ale instituției.

Ziua Jandarmeriei Romane este serbată anual pe 3 aprilie, amintind data la care, in 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de inființare a instituției.

Intitulată „Jandarmeria Romană – tradiții și perspective”, conferința a reliefat anumite momente cheie din istoria Jandarmeriei Romane, precum activitatea și rolul instituției in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

In cadrul conferinței a luat cuvantul și Mihai Alexandru Ghyka, descendent al domnitorului Grigorie Alexandru Ghica, fondatorul Jandarmeriei Romane.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul care a subliniat buna colaborare dintre Patriarhia Romană și Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane (IGJR) in organizarea campaniilor de donare de sange, precum și in gestionarea pelerinajelor.

„Aș vrea să amintesc că in proiectul Bisericii �Donează sange, salvează o viață!�, partenerul cel mai consistent il reprezintă Jandarmeria Romană, care prin angajații, prin studenții din instituțiile de invățămant specific s-au oferit să doneze sange, despre care se știe cată mare nevoie există in spitalele din țara noastră și cat de prețios este atunci cand, mai ales, un accident neprevăzut, un accident colectiv presupune consumul unor mari cantități”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a amintit de pelerinajul istoric cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou și a remarcat atitudinea jandarmilor din județul Prahova.

„La două din aceste pelerinaje am participat și eu și imi amintesc cu multă emoție bucuria și devotamentul cu care s-au implicat jandarmii din județul Prahova și evenimentul emoționant petrecut a fost cand racla a poposit pentru cateva zeci de minute la Sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi – Prahova, unde s-a desfășurat o ceremonie intr-o atmosferă de emoție și de bucurie spirituală extraordinară”, a apreciat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Identitatea istorică a Jandarmeriei Romane

Academia Romană a fost reprezentată de ing. Nicolae Noica, Directorul Bibliotecii Academiei Romane, care a vorbit despre identitatea istorică a Jandarmeriei Romane, „un model de etică, perseverență, dedicație, dar și loialitate pentru valorile naționale, care poate deveni un exemplu de bună practică in educație”.

Ing. Nicolae Noica, Directorul Bibliotecii Academiei Romane. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Adaptare in timp

De asemenea, a luat cuvantul și Alin Mastan, inspectorul general al Jandarmeriei Romane, care vorbit despre necesitatea permanentă de adaptare in societate a instituției.

„Trecerea timpului inseamnă și schimbare și nimeni și nimic nu ii se poate impotrivi. Aici intervine capacitatea fiecărei instituții și a oamenilor ei de a se adapta in fața provocărilor. O instituție care are in responsabilitate siguranța oamenilor nu poate exista și funcționa intr-o capsulă atemporală, sigilată, intr-un timp apus, fără a se adapta la dinamica extraordinară a timpurilor prezente”.

La finalul sesiunii de comunicări științifice au fost oferite mai multe distincții celor implicați in desfășurarea evenimentului și invitaților oficiali, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul primind, la randul său, o efigie aniversară.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Aniversarea va continua miercuri, cu o ședință omagială la sediul Jandarmeriei Romane. De asemenea, vor fi depuneri de coroane de flori la bustul domnitorului Grigore Alexandru Ghica din Cazarma Băneasa și la Monumentul Eroilor Jandarmi.

Galeria foto: PS Varlaam Ploieșteanul a participat la Conferința „Jandarmeria Romană – tradiții și perspective” | FOTO

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 37

Id: 80694

Data: Apr 3, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).