Arhiepiscopul Ciprian: Numărul mare al sfinților din calendarul Bisericii ne arată că sfinţirea vieţii nu este imposibilă

Arhiepiscopul Ciprian a slujit duminică in biserica Parohiei Ogrăzile din comuna buzoiană Merei.

La predică, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a vorbit despre Sfantul Grigorie Palama, căruia i-a fost consacrată a doua duminică din Postul Paştelui, precum şi despre modul in care ne putem sfinţi viaţa.

„Sfantul Grigorie Palama a clarificat odată pentru totdeauna o invățătură extrem de importantă pentru Ortodoxia răsăriteană, referitoare la posibilitatea creștinului de a vedea cu ochii credinței lumina dumnezeiască a Preasfintei Treimi, prin rugăciune permanentă, săvarșită in stare de isihie sau liniște sufletească, in duh de smerenie și in ascultare de Sfanta Biserică”.

„Este vorba despre energiile necreate, cunoscute sub denumirea de �har dumnezeiesc�, ce izvorăsc din ființa lui Dumnezeu și de care s-au impărtășit Sfinții Apostoli Petru, Iacov și Ioan pe Muntele Tabor, cand Mantuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la față inaintea lor, precum și alți sfinți, in frunte cu Maica Domnului”.

„Pentru a ni se implini rugăciunile adresate lui Dumnezeu, este nevoie să ne intărim și mai mult in credință, pentru că, fără dreaptă credință, fără nădejde și fără dragoste revărsată asupra semenilor noștri, nu putem să ne sfințim viața”.

„Știm că suntem oameni neputincioși și supuși greșelilor, dar Dumnezeu ne-a dat rațiune ca să reflectăm la ceea ce ne-a invățat Mantuitorul Hristos și ne-au explicat Sfinții Părinți, că sfințirea vieții este, intr-adevăr, greu de dobandit, dar nu imposibil, dovadă in acest sens fiind numărul atat de mare al sfinților din calendarul Bisericii noastre, pe care ii pomenim in fiecare zi. Ei ne sunt modele de viețuire creștină autentică și, totodată, de incurajare pentru continuarea luptei duhovnicești cu ispitele vrăjmașului, incredințandu-ne că Dumnezeu Insuși ne ajută să ne purtăm crucea pană la capătul drumului, unde ne așteaptă Mantuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și inviat”, a afirmat Inaltpreasfinţia Sa.

Cantările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfantul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 129

Id: 77959

Data: Mar 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).