Omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi icoană a Lui, a spus Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a săvarșit duminică Sfanta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași impreună cu Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor.

In predica rostită la finalul slujbei, IPS Teofan a spus că Biserica ne cheamă să păstrăm „adevărul de credință, să cinstim sfintele icoane, sfintele moaște și toate lucrările sfinte care se săvarșesc in Biserica cea adevărată, in Biserica Ortodoxă”.

„Chemarea Bisericii astăzi este de a afla și de a ințelege adevărul că omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi icoană a Lui. Omul este o icoană a lui Dumnezeu in Treime lăudat”.

„Boala păcatelor de multe feluri, iluziile deșarte arătate in multe chipuri, ispita autodumnezeirii luciferice, adică a deveni Dumnezeu fără de Dumnezeul cel adevărat, au intinat, au atins, au stricat această sfantă icoană a lui Dumnezeu, care suntem noi, oamenii”.

Inaltpreasfinția Sa a explicat că Mantuitorul Hristos „s-a pogorat din Cer intrupandu-se in chip de om, a murit și a inviat tocmai pentru a restaura această icoană a Sa, acest chip al Său”.

Icoana lui Dumnezeu este omul

„Ziua de astăzi este inchinată adevărului de credință al Bisericii noastre Ortodoxe, adevăr care se cuvine a fi cunoscut, trăit și mărturisit”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Astăzi suntem chemați să cinstim și icoana lui Dumnezeu care este omul, să il cinstim și pe semenul de langă noi, pe cel de departe de noi. Semenul nostru este viața noastră. Semenul nostru este mantuirea noastră. Semenul nostru este raiul nostru. Semenul nostru este Impărăția lui Dumnezeu dobandită prin puterea Preasfintei Treimi”.

„Se cuvine să cinstim acest chip, că este prietenul nostru, că este dușmanul nostru, că este din neamul nostru, că este membru al altor neamuri, că este de credința noastră sau de alte credințe, se cuvine a cinsti intotdeauna această icoană a lui Dumnezeu, care sunt semenii noștri”, a indemnat IPS Teofan.

In cadrul Sfintei Liturghii, teologul Gelu Ioniță a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Targu Neamț.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Twitter:�@agentiabasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 128

Id: 77944

Data: Mar 7, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).