Paraclisul Catedralei Naționale a serbat Aducerea moaștelor Sf. Ioan Hrisostom. Cum a ajuns un fragment la București

Paraclisul Catedralei Naționale a fost vineri in sărbătoare, cinstind Aducerea moaștelor Sfantului Ioan Hrisostom la Constantinopol.

Preotul Ion Dragomir, consilier patriarhal, a relatat in cadrul predicii evenimentul serbat, care a avut loc in anul 438, și a spus cum un fragment din aceste cinstite moaște a ajuns la București.

De la Comana la Constantinopol

Părintele Ion Dragomir a amintit că Sf. Ioan a trecut la Domnul in anul 407, la Comana, pe teritoriul Georgiei de azi, in călătoria spre locul celui de-al doilea exil in care fusese trimis de impăratul Arcadius. Acolo au rămas cinstitele moaște mai mult de treizeci de ani, pană cand fiul lui Arcadie, impăratul Teodosie al II-lea, și Sfantul Proclu, succesorul Sfantului Ioan in scaunul episcopal, au dorit ducerea lor la Constantinopol.

„Se spune că in momentul in care soldații și alaiul trimis acolo să ridice moaștele Sfantului Ioan Gură de Aur și să le ducă la Constantinopol nu au putut să le clintească pentru că Sfantul nu dorea acest lucru”, a menționat slujitorul Paraclisului Catedralei Naționale.

Era din pricina supărărilor pe care i le făcuse sfantului impăratul Arcadius și impărăteasa Eudoxia. La sfatul Sfantului Proclu, impăratul a redactat o scrisoare de iertare in numele părinților săi.

„In momentul in care scrisoarea impăratului Teodosie al II-lea a fost așezată peste racla cu moaștele Sfantului Ioan Gură de Aur, aceasta s-a făcut foarte ușoară și s-a lăsat a fi purtată”, a continuat Pr. Ion Dragomir.

Părintele a povestit cum a avut loc procesiunea in Constantinopol și cum au fost așezate atunci cinstitele moaște in Biserica Sfinților Apostoli.

„Impăratul a ingenuncheat in fața moaștelor și a cerut iertare pentru purtarea necuviincioasă pe care au arătat-o față de el părinții lui, Arcadius și Eudoxia. In semn de cinstire, impăratul și-a lăsat mantia de pe umeri și a așezat-o sub baldachinul cu moaștele Sfantului Ioan”.

De la Veneția la Constantinopol

Moaștele nu aveau să rămană acolo, a adăugat părintele Dragomir.

„Au fost impărțite părticele importante la Sfantul Munte, la Marea Lavră, la Mănăstirile Filoteu și Vatoped. Apoi, in anul 1204, moaștele Sfantului Ioan care au rămas acolo și cele ale Sfantului Grigorie Teologul au fost luate de cruciați, duse la Veneția și apoi la Roma, unde au rămas pană spre zilele noastre”.

„In anul 2004, Papa Ioan Paul al II-lea, in semn de frățietate față de Biserica Ortodoxă a hotărat să restituie Patriarhiei Ecumenice aceste două odoare prețioase, moaștele Sfantului Ioan Gură de Aur și pe cele ale Sfantului Grigorie Teologul”, a precizat părintele consilier patriarhal.

Cum a ajuns un fragment din moaște la București

Această sărbătoare, a aducerii moaștelor Sfantului Ioan Gură de Aur la Constantinopol, este semnificativă și pentru Paraclisul Catedralei Naționale care deține un fragment din acestea.

„Acest fragment a fost adus in Romania in anul 1997 de către Cardinalul de Florența Silvano Piovanelli și dăruite vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist pentru viitoarea Catedrală Națională”, a explicat slujitorul paraclisului de la Catedrala Națională.

Aceste sfinte moaște au fost păstrate o perioadă in Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, iar in anul 2007, la 1600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Ioan, a fost confecționată o raclă pentru ele și au fost așezate spre cinstire in Paraclisul Facultății de Teologie din București.

„In 2011, la sfințirea acestui paraclis, Părintele nostru Patriarh Daniel a randuit să fie adusă aici pentru sporirea și intărirea in credință și mai ales pentru binecuvantarea și ajutorul tuturor binefăcătorilor, inchinătorilor, lucrătorilor și ziditorilor Catedralei Mantuirii Neamului”.

„De atunci Sfantul Ioan Gură de Aur sălășluiește aici in mijlocul și in chip fizic efectiv, pentru că in chip duhovnicesc cu siguranță se află in rugăciunile fiecăruia dintre noi”, a subliniat preotul.

Citește și Paraclisul: De zece ani, baza duhovnicească pe care se construiește Catedrala Națională

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 175

Id: 77747

Data: Jan 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).