Patriarhul Daniel: Dreapta credinta nu se pastreaza in izolare, ci in comuniune de gandire, de marturisire si de vietuire cu Biserica intreaga

MSP_1680

Biserica Ortodoxa se afla astazi, 12 iunie 2016, in Duminica a VII-a dupa Pasti.

Biserica a randuit ca in aceasta zi sa se citeasca la Sfanta Liturghie textul evanghelic (vezi mai jos) in care ni se prezinta Rugaciunea Mantuitorului Iisus . De asemenea, Duminica aceasta este consacrata unui eveniment extrem de important din viata Bisericii, si anume Sinodul I Ecumenic, din anul 325, convocat de Sfantul Imparat Constantin cel Mare unde, potrivit traditiei, au fost prezenti 318 Sfinti Parinti.

template

In cuvantul de invatatura rostit in Paraclisul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Resedintei Patriarhale, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat  invataturile ce reies din textul evanghelic si a vorbit despre Sinodul I Ecumenic. Patriarhul Romaniei a indicat faptul ca din punct de vedere teologic aceasta sarbatoare are o semnificatie duhovniceasca foarte profunda, deoarece face legatura intre sarbatoarea Inaltarii Domnului si sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant.

Sfintii Parinti pomeniti in aceasta Duminica, prin marturisirea lor de credinta care a devenit Crezul Ortodox, ne arata legatura dintre Inaltarea Domnului si Pogorarea Duhului Sfant, dar ne arata si rostul intruparii, suferintelor, mortii si invierii Mantuitorului Iisus Hristos si mai ales al inaltarii Sale la Cer intru slava ca pe oameni sa ii ridice din pacat si moarte si sa le daruiasca bucuria vesnica a trairii impreuna cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant, a spus Preafericirea Sa.

s2

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat faptul ca rugaciunea cuprinsa in cadrul pericopei evanghelice este o rugaciune responsabilitatii pastorale si ea se adreseaza tuturor pastorilor de suflete:

Evanghelia de astazi este si o evanghelie care se adreseaza tuturor pastorilor de suflete invatandu-ne pe toti responsabilitate in fata lui Dumnezeu pentru toti cei incredintati spre pastorire. Ce inseamna a pastori? Inseamna a hrani duhovniceste cu dreapta credinta, cu harul Sfintelor Taine si a calauzi pe drumul mantuirii pe cei care Dumnezeu ni i-a incredintat in Biserica spre a-i conduce spre Imparatia Preasfintei Treimi. De aceea, rugaciunea aceasta nu este doar rugaciune pentru unitate, ci este si o rugaciune a responsabilitatii pastorale.

s3

Aceasta Evanghelie este deosebit de semnificativa pentru toate timpurile, dar si pentru timpul de fata. Ea ne arata ca numai in comuniunea sfintilor se pastreaza dreapta credinta, a subliniat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel:

Atat Evanghelia cat si pomenirea Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic ne arata ca dreapta credinta nu se pastreaza de unul singur in izolare, ci in comuniune de gandire, de marturisire si de vietuire cu Biserica intreaga, dupa cum Sfintii Parinti adunati la Sinodul I de la Niceea au marturisit impreuna dreapta credinta si au respins ratacirea sau erezia lui Arie. Cu alte cuvinte dreapta credinta se pastreaza in Biserica si de catre Biserica, si numai in comuniunea sfintilor din toate timpurile se pastreaza dreapta credinta mantuitoare si sfintitoare. Atunci cand marturisim dreapta credinta ea trebuie sa fie aceeasi credinta sfanta ca si a Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Parinti din toate timpurile si din toate locurile.

S4

Totodata, Patriarhul Romaniei a vorbit despre dreapta credinta aratand ca fara aceasta pierdem mantuirea, ea fiind temelia dobandirii fericirii vesnice:

Dreapta credinta inseamna temelia manturii noastre, a dobandirii vietii si fericirii vesnice. Daca am cazut din dreapta credinta am pierdut mantuirea si anume daca nu mai marturisim dumnezeirea lui Hristos nu ne mai unim cu Hristos, daca nu mai marturisim dumnezeirea Tatalui si dumnezeirea Fiului ne despartim de Sfanta Treime. Deci, vedem ca dreapta credinta se marturiseste in comuniune, iar forma canonica de cea mai mare responsabilitate a marturisirii dreptei credinte este sinodul; sinodul bisericii locale, sinodul unei regiuni si sinodul a toata lumea, cum s-au mai numit sinoadele ecumenice, pentru a traduce pentru intelesul tuturor termenul ecumenic.

d

Duminica a 7-a dupa Pasti

(a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)

(Ioan 17, 1-13)

In vremea aceea Iisus, ridicandu-Şi ochii catre cer, a zis: Parinte, a venit ceasul! Preaslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te preaslaveasca, precum I-ai dat stapanire peste tot trupul, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. Şi aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis. Eu Te-am preaslavit pe Tine pe pamant; lucrul pe care Mi l-ai dat sa-l fac, l-am savarsit. Şi acum, preaslaveste-Ma Tu, Parinte, la Tine Insuti, cu slava pe care am avut-o la Tine mai inainte de a fi lumea. Aratat-am numele Tau oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tai erau si Mie Mi i-ai dat si cuvantul Tau l-au pazit. Acum au cunoscut ca toate cate Mi-ai dat sunt de la Tine, caci cuvintele pe care Mi le-ai dat, Eu le-am dat lor, iar ei le-au primit si au cunoscut cu adevarat ca de la Tine am iesit si au crezut ca Tu M-ai trimis. Eu pentru acestia Ma rog; nu pentru lume Ma rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, ca ei sunt ai Tai. Şi toate ale Mele sunt ale Tale si ale Tale sunt ale Mele si M-am preaslavit intru ei. Şi Eu nu mai sunt in lume, iar ei in lume sunt si Eu vin la Tine, Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau pe cei pe care Mi i-ai dat, ca sa fie una, precum suntem Noi. Cand eram cu ei in lume, Eu ii pazeam in numele Tau pe cei pe care Mi i-ai dat; si i-am pazit si n-a pierit nici unul dintre ei, decat numai fiul pierzarii, ca sa se implineasca Scriptura. Iar acum vin la Tine si pe acestea le graiesc in lume, pentru ca bucuria Mea sa o aiba deplina in ei.

Foto: Ziarul Lumina

Ştire in curs de actualizare...

The post Patriarhul Daniel: Dreapta credinta nu se pastreaza in izolare, ci in comuniune de gandire, de marturisire si de vietuire cu Biserica intreaga appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 618

Id: 60150

Data: Jun 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar