Peste 300 de tineri din Europa și America au sărbătorit Ziua Internațională a Tineretului Ortodox in Polonia

Frăția Tinerilor Ortodocși din Polonia a organizat o intalnire cu tineri din mai multe țări Europene și Statele Unite ale Americii, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox.

Manifestarea cultural-religioasă s-a desfășurat intre 16 și 18 februarie la Cracovia in Polonia și a coincis cu sărbătoarea Intampinării Domnului. Biserica Ortodoxă din Polonia respectă calendarul nerevizuit, drept pentru care această zi a fost serbată pe 15 februarie.

La invitația tinerilor polonezi, delegațiile din Romania, Germania, Cehia, Slovacia, Olanda și Statele Unite ale Americii au mers in Cracovia cu două zile inainte pentru a se familiariza cu locul și pentru a vizita orașul, conform site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 16 februarie, la sala polivalentă a unui club sportiv local din Cracovia. Cei peste 300 de tineri au fost intampinați de Arhiepiscopul Jerzy de Wrocław și Szczecin, Arhiepiscopul Grzegorz de Bielsk, Episcopul Atanazy de Łodź și Poznań, Episcopul Warsonofiusz de Siemiatyce și de Gabriela Nowaszewska, președinta Frăției Tinerilor Ortodocși din Polonia.

Arhiepiscopul Grzegorz le-a transmis tinerilor mesajul de binecuvantare al Mitropolitului Sava al Varșoviei și intregii Polonii. Egumenul Pantelimon de la Seminarul Teologic Ortodox din Varșovia le-a vorbit participanților despre Centenarul Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

A doua zi, tinerii au vizitat Castelul Regal Wawel și Biserica Sfanta Maria din Cracovia, unde au văzut renumitul iconostas din lemn sculptat in stil gotic. Seara, participanții au mers la slujba privegherii.

Duminică, tinerii au participat la Sfanta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. In a doua parte a zilei s-a desfășurat un joc interactiv de cultură despre orașul Cracovia.

Tinerii romani

Din Romania a participat o delegație formată din 10 tineri de la ASCOR Iași. Grupul a fost coordonat de Ecaterina Ambrosi de la Departamentul de Relații Externe al asociației ieșene.

„A fost o experiență neașteptat de frumoasă, cu activități intense. Legarea unor prietenii cu tinerii din Polonia și din celelalte țări m-a făcut să mă simt că aparțin unei mari familii ortodoxe”, a declarat tanăra Ecaterina.

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Romani din Iași desfășoară deseori activități internaționale cu tinerii ortodocși din Polonia, ocazii cu care s-au legat diferite parteneriate.

Delegația tinerilor din Iași la Cracovia. Foto: ASCOR Iași

Foto credit: Facebook / Parafia Prawosławna w Częstochowie


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 98

Id: 80369

Data: Feb 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).