Preotul care a scris Acatistul Sf. Chir și Ioan: Sfinții tot timpul au ajutat la insănătoșirea celor care se roagă

„Sfinții tot timpul au ajutat la insănătoșirea celor care se roagă lor. Și medici vin la slujba din capela noastră de la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București”, spune Părintele Gheorghe-Camil Pavel, preot de caritate și autorul Acatistului Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan.

Capela spitalului in care slujește este pusă sub ocrotirea acestor sfinți tămăduitori. „Din momentul in care am ajuns aici, acum 12 ani, am simțit o apropiere foarte mare față de Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan”, povestește preotul.

La scurt timp după ce a inceput să slujească sub oblăduirea lor, Părintele Gheorghe-Camil Pavel și-a dat seama că nu există un Acatist dedicat acestor sfinți.

„Am observat că nu exista nici in limba romană, nici in limba greacă, Acatistul Sfinților Mucenici și doctori fără de arginți Chir și Ioan. Eram forțat să citesc alte acatiste. Și atunci m-am gandit și, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirat de Duhul Sfant, am simțit că trebuie să-l scriu.”

Liturghie oficiată la hramul Capelei Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București. Sursa foto: Părintele Gheorghe-Camil Pavel

„Prin multe osteneli ai adunat cunoștințele trebuincioase pentru a fi doctor iscusit, cunoscand iscusința lui Galien și Hipocrate, ca să aduci alinare celor bolnavi, dar ai primit de la Dumnezeu şi mari puteri duhovnicești, Sfinte Chir, ca un doctor fără de arginți. Pentru aceasta te lăudăm, zicand:
Bucură-te, cel credincios din pruncie;
Bucură-te, pildă a doctorilor;
Bucură-te, aducător de pace…”

(Acatistul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan, Icosul 2)

Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan, frescă de la Mănăstirea Deceani din Kosovo. Foto: Wikipedia

In cei 12 ani de cand slujește la capela din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, Părintele Gheorghe-Camil Pavel a fost martor la numeroase binecuvantări primite de bolnavi prin intermediul sfinților, dar și la credința doctorilor, care adesea calcă pragul capelei.

„Intr-o zi oficiam Sf. Maslu impreună cu Părintele Mircea Florin de la Nefrologie”, iși amintește preotul de caritate.

„De fiecare dată, după Evanghelie, noi miruiam. La un moment dat, după a cincea Evanghelie, cea cu pilda celor 10 fecioare, in momentul in care am miruit, un doctor m-a intrebat uimit: �Unde ați găsit asemenea parfum de trandafiri?� �Ce parfum? Este doar ulei de măsline�, m-am mirat eu.”

„Dar imediat am observat că, intr-adevăr, din ceșcuța de lut in care aveam uleiul pentru maslu, emana un miros foarte-foarte puternic de trandafir”, continuă Părintele Gheorghe-Camil Pavel.

„Cand am pus uleiul rămas in sticlă, efectiv și prin sticlă se simțea. Eu consider că a fost o mare minune, mai ales că in acea zi, in calendar era Sfantul Cuvios Mal, un vindecător al cărui trup, după mutarea la cele veșnice, a devenit izvorator de mir vindecător.”

La slujbele oficiate in capla din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București participă și personal medical, nu doar pacienți. Sursa foto: Părintele Gheorghe-Camil Pavel

„Cu bucurie iți aducem laude, Sfinte Ioane, alături de toți cei ce au gustat din invățăturile tale duhovnicești și te-au avut mare doctor al trupurilor și al sufletelor, grăind către tine așa:
Bucură-te, iubitor de Dumnezeu;
Bucură-te, slujitor al semenilor;
Bucură-te, purtător de grijă al celor suferinzi…”

(Acatistul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan, Icosul 3)

Cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Acatistul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan a fost publicat in 2016.


Anul 2024 a fost desemnat Anul omagial al pastorației și ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romană.

Vezi și:

  • „In lume necazuri veţi avea; dar indrăzniţi. Eu am biruit lumea”. Rugăciuni la vreme de boală şi necaz (PDF)
  • Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2024
  • Cei mai cunoscuți 12 sfinți doctori fără de arginți
  • Sfinți vindecători la care romanii au evlavie
  • 8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna ianuarie
  • 8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna februarie

Sursa foto: Părintele Gheorghe-Camil Pavel

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 116

Id: 80267

Data: Feb 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).