Preotul martir Haralambie Balamace va fi omagiat la Muzeul Țaranului Roman

Preotul Haralambie Balamace va fi omagiat duminică la Muzeul Național al Țăranului Român în cadrul unei conferințe susținută de Pano Bakalli.

Pano Bakalli este preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda.

Fundaţia „Nicolae Iorga” din Saranda a fost înființată în urmă cu mulți ani în districtul Saranda și funcționează în partea de sudul Albaniei pentru colectarea arhivelor culturale aromâne, identificarea lor, cunoașterea culturii în diferite zone în funcționarea și dezvoltarea locurilor în care trăiesc aromânii.

Evenimentul va fi organizat de Muzeul Țăranului Român și Institutul Frații Golescu și va începe de la ora 12:00.

Preotul Haralambie Balamace

Preotul Haralambie Balamace a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.

Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti (23 martie) din anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârşit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, pentru că au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

În 1972, Părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 342

Id: 77242

Data: Jul 2, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).