Principalele decizii luate in 2022 de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au luat anul trecut mai multe decizii in folosul clerului şi credincioşilor din Patriarhia Romană.

Hotărari principale

In prima şedinţă de lucru din 2022, Sfantul Sinod a aprobat canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab, prima monahie din istorie cunoscută ca fiind de origine romană.

Sfanta Teofana a fost fiica intemeietorului Țării Romanești și sora domnitorului care a obținut recunoașterea Mitropoliei Ungrovlahiei. A fost țarină a Bulgariei și, cand circumstanțele i-au devenit vitrege, s-a retras discret și a imbrățișat monahismul. Istoria i-a permis ca, prin fiul ei, să continue să inspire lucrări bune și ziditoare pentru poporul creștin. Cuvioasa Teofana Basarab s-a născut in familia primului domnitor al Țării Romanești, Basarab I Intemeietorul, sau Basarab cel Mare (1310- 1352), fiul lui Tihomir voievod din stanga Oltului. Proclamarea canonizării sfintei a avut loc de hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

La jumătatea anului, in şedinţa din 5 iulie, sinodalii l-au ales pe Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul in demnitatea de Episcop al Daciei Felix.

In timpul aceleiașiședințe, Sfantul Sinod a aprobat inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a sărbătoriiAducerea Moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou la București,in ziua de 13 iulie, incepand cu anul 2024.

In toamna anului 2022, membrii Sfantului Sinod s-au intrunit din nou. La această intalnire, au luat o altă serie de decizii.

Intre acestea, s-a numărat canonizarea Ierarhului Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Romanești și inscrierea lui in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane in ziua de 16 iunie. Patriarhul Daniel a afirmat despre ierarhul martir că „a fost unul din cei mai harnici și dinamici ierarhi ai Țării Romanești și a avut multe asemănări cu Sfantul Antim Ivireanul”.

„S-a spus despre el că a fost un grec mai roman decat romanii. Și, pentru că i-a apărat impotriva domnitorului fanariot Matei Ghica și s-a opus birurilor exorbitante, a fost otrăvit chiar de medicul său grec și a murit ca martir”, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Tot la sesiunea din toamnă, s-a dat startul unui proiect editorial major, şi anume, Sinaxarul Sinodal al Bisericii Ortodoxe Romane, care va cuprinde 12 volume cu numele tuturor Sfinților din fiecare zi, cinstiți in Biserica Ortodoxă Romană.

La data de 14 noiembrie, potrivit hotărarii Sfantului Sinod, vor fi trecuţi in Sinaxarul Sinodal cei 6 Sfinți din Familia Palama, canonizați de Patriarhia Ecumenică in anul 2009.

Nu in ultimul rand, sinodalii au stabilit in ultima şedinţă a anului trecut ca Intalnirea Internaționale a Tineretului Ortodox (ITO) să se desfăşoare la inceputul lunii septembrie2023, la Timișoara.

Sfantul Sinod

Sfantul Sinod este cea mai inaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Romane, in toate domeniile ei de activitate.

Sfantul Sinod se compune din: Patriarhul Romaniei și toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii-vicari in funcție.Președintele Sfantului Sinod este Patriarhul Romaniei.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 35

Id: 77685

Data: Jan 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).