Mihai Eminescu a fost evocat la Parohia Mărcuţa printr-un eveniment cultural

La Biserica Mărcuța din Capitală a avut loc vineri un eveniment cultural dedicat poetului național Mihai Eminescu, intitulat „Eminescu in vers și cant”.

Au participat Grupul Coral Pnevma, condus de dirijor Adrian Ionescu, soliști: Maria Mădălina Constantin, Adina Papadimas, Marius Pisică și Alin Horia Manzat.

Invitatul special al evenimentului a fost actorul George Ioan Hodor.

Manifestarea culturală a fost organizată de aniversarea a 173 de ani de la naşterea poetului, in 15 ianuarie, dată la care este sărbătorită şi Ziua Culturii Naţionale.

„Este o mare onoare pentru noi să-l omagiem pe poetul Mihai Eminescu şi să cinstim Ziua Culturii Naţionale”.

„Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare a afirmării tuturor valorilor spirituale ale identităţii şi demnităţii poporului roman. Sărbătoarea ne ajută să inţelegem că omagierea marilor spirite şi simboluri ale neamului nostru este o datorie permanentă a tuturor romanilor”.

„Pe Eminescu il cinstim pentru bucuria spiritului nostru. Eminescu este mereu de actualitate. El a susţinut in mod constant ideea construirii unei catedrale naţionale. Eminescu trebuie respectat, trebuie să ne gandim că Eminescu este nu numai in manuale, ci trebuie să fie şi in sufletele noastre”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele paroh Dan Gheorghe.

Comemorarea poetului național este o tradiție la Parohia Mărcuța, intrucat parohia este un loc ce aminteşte de Mihai Eminescu. Pe locul actualei parohii a fost sanatoriul cu același nume, unde a fost ultima oprire a poetului inainte de plecarea lui Mihai Eminescu la cele veșnice.

Biserica Mărcuţa este un monument reprezentativ pentru arhitectura secolului al XVl-lea din Ţara Romanească, inscriindu-se ca un exemplu de seamă in evoluţia tipului de plan şi a plasticii decorative a faţadelor. Biserica este printre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Bucureşti şi este situată in partea de est a Capitalei, peste drum de Spitalul Sfantul Pantelimon.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 33

Id: 77689

Data: Jan 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).