Mihai Eminescu a venerat Biserica, spune PS Timotei

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică la Catedrala Patriarhală o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu.

In cuvantul său, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a prezentat legătura dintre poetul nepereche şi Biserică.

„Mihai Eminescu a venerat Biserica, atat ca lăcaș de inchinăciune, cat și ca instituție, intrucat el a numit Biserica neamului, Biserica Ortodoxă, mamă spirituală a poporului roman”.

„Aceste cuvinte il definesc pe un om care a studiat mult și care a ințeles sensul istoriei, al unei zbuciumate istorii pe care el, cu intregul neam din care provine, a simțit‑o cu o vibrație greu de egalat. De aceea, Biserica ii este recunoscătoare”.

„Aflandu-ne in această catedrală patriarhală, este bine să amintim că intaiul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, i‑a inchinat lui Eminescu cea dintai teză elaborată, susținută ca teză de doctorat la Universitatea Regală din Budapesta, care vorbește despre viața și operapoetului nepereche”.

PS Timotei Prahoveanul a mai precizat:

„Nu putem uita că Mihai Eminescu avea in biblioteca personală mai multe ediţii ale Sfintei Scripturi, printre care şi ediţii vechi. Făcea referire la anumite ediţii ale Sfintei Scripturi, aşa cum era şi Sfanta Scriptură de la Blaj, tipărită la sfarşitul veacului al 18-lea”.

„Mihai Eminescu aprecia foarte mult scrierile vechi ale marilor ierarhi care au fost şi ctitori de limbă romanească, nu doar ctitori de mănăstiri şi biserici”.

„Mai mult decat atat, s-a descoperit, din insemnările pe anumite manuscrise, că cerceta opera unor Sfinţi Părinţi. A făcut adeseori referire la scrierile despre viaţa sfinţilor, cercetand anumite ediţii”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Slujba de comemorare pentru poetul naţional Mihai Eminescu a fost precedată de Sfanta Liturghie oficiată la Patriarhie tot de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 33

Id: 77690

Data: Jan 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).