Sinodul Munteniei și Dobrogei discută inființarea unui Ordin Mitropolitan cu numele Sf. Ier. Neofit Cretanul

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a intrunit sambătă la București. Pe ordinea de zi sunt mai multe texte liturgice și aprobarea inființării unui nou Ordin Mitropolitan care va purta numele Ierarhului Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Romanești care a fost recent canonizat.

„Sfant de origine greacă, dar care a iubit mult poporul roman și a luptat pentru demnitatea și binele credincioșilor pe care i-a păstorit și a intrat in conflict cu domnitorul fanariot Matei Ghica și, așa cum spun cronicarii, a fost otrăvit tocmai de doctorul care trebuia să il trateze”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Este un sfant din timpul stăpanirii otomane și a fost lucrător pentru eliberarea țăranilor de șerbie.”

Proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul are loc duminică, la hramul Catedralei Patriarhale.

Texte liturgice

Ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei mai au pe agendă discutarea unor texte liturgice pentru Sfantul Cuvios Iosif Isihastul de la Mănăstirea Vatoped, pentru Sfanta Cuvioasă Casiana Imnografa și pentru Slujba Aducerii moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Basarabi (Basarabov), Bulgaria, la București (1774).

„Este o bucurie mare cand putem să anunțăm canonizarea de noi sfinți și in același timp să prezentăm la timpul potrivit textele liturgice”, a spus Patriarhul Romaniei.

„O grabă prea mare in a trece in calendar persoane care au avut o viețuire sfantă fără a pregăti in mod temeinic și sistematic și responsabil textele adecvate duce la un fel de relativism liturgic”, a adăugat Preafericirea Sa.

Biserica: dinamism cu conștiința veșniciei

„Biserica trebuie să fie atentă. Ea nu poate să meargă, are conștiința veșniciei, a timpului care se inveșniceste și nu putem să luăm măsuri rapide doar pentru publicitate.”

 

Aceasta nu inseamnă că Biserica este lipsită de dinamism. Părintele Patriarh Daniel a subliniat că Biserica Ortodoxă Romană „este una �vie, care ține cont de evoluția limbii”.

„Suntem intre puținele Biserici Ortodoxe care au tradus de mult in limba poporului și Biblia, și slujbele. O dată la 10-15 ani, adaptăm limbajul liturgic pe ințelesul credincioșilor, pentru că unele cuvinte pot deveni arhaisme neințeles, iar altele, prea moderne, nu se incadrează in mod organic in expresiile liturgice adecvate Bisericii Ortodoxe Romane”, a explicat Patriarhul Romaniei.

Alte puncte pe agendă

Sinodul va mai evalua propuneri de activități făcute de Sectorul Invătămant și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor privind tematica și bibliografia pentru organizarea gradelor clericale profesionale, precum și aprobarea organizării celei de a cincea ediții a taberei mitropolitane „Tradiție și noutate”.

Ierarhii vor mai discuta și unele schimbări propuse pentru cateva mănăstiri din mitropolie, precum și inălțarea la rangul de arhimandrit a unor protosingheli.


Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei�este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei: Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Targoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii.

Vezi și:

  • Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a analizat texte pentru slujbele unui ierarh propus spre canonizare

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 135

Id: 78343

Data: May 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).