Un cunoscut podcast pro-viață de peste Ocean prezintă dezvoltarea rapidă a Marșului pentru viață in Romania și Rep. Moldova

Alexandra Nadane, președinta Romania pentru viață, și Teodora Diana Paul, președinta Studenți pentru viață București, au fost invitate in ediția de miercuri a emisiunii The Van Maren Show, un podcast postat pe site-ul canadian pro-viață LifeSiteNews.com, cel mai mare website de acest fel din lume.

Invitatele au vorbit despre creșterea rapidă a Marșului pentru Viață Romania și Republica Moldova, despre provocările apărării copiilor nenăscuți intr-o societate fostă comunistă și despre modul in care recrutează tineri pentru a ajuta la construirea unei culturi a vieții.

Comunismul a distrus implicarea in comunitate

Pentru inceput, invitatele au explicat dificultățile implicării și educării pro-viață intr-o societate fostă comunistă.

„Orice activitate socială era interzisă. Facultatea de asistenți sociali și altele asemenea au fost interzise. Nicio confesiune religioasă nu avea voie să desfășoare activitate socială. Nu existau inițiative sociale, nu aveam ONG-uri, nu aveam inițiative private in societate pentru a ajuta persoanele aflate in diferite situații vulnerabile”, a declarat Alexandra Nadane.

O altă problemă pentru mișcarea pro-viață este că avortul a fost restricționat in ultima parte din istoria comunistă a Romaniei.

„Din această cauză, oamenii asociază interzicerea avortului cu comunismul și li se pare că a fost un drept care le-a fost luat femeilor ”, a explicat Teodora Diana Paul.

„Cand oamenii incearcă să spună că avortul este rău, sunt practic acuzați că sunt comuniști și că au o mentalitate comunistă.”

Caștigarea inimilor, mai eficientă ca politizarea

„Romania și Moldova se luptă cu efectele comunismului, dar lumea se luptă cu efectele individualismului. Trebuie să ieșim din noi inșine, să mergem spre ceilalți oameni. Este foarte greu, dar este singura cale prin care putem face o schimbare”, a arătat Alexandra Nadane.

„Politizarea avortului este o mare capcană. Poți caștiga lupta cu ceilalți oameni, dar nu-i poți convinge.� Nu ii poți convinge să-și schimbe inima, să-și schimbe mentalitatea, să facă ceva pentru a ajuta femeile in criză de sarcină, să deschidă centre, să facă diferite politici publice pentru a sprijini femeile.”

„Pentru că nu putem vorbi despre avort fără să vorbim despre criza de sarcină. Nu putem vorbi despre asta fără să vorbim despre trauma avortului. Nu putem vorbi despre asta fără să vorbim despre experiența femeilor care au făcut avort”, a adăugat Alexandra Nadane.

„Problema avortului nu este doar o problemă de dezbatere sau o problemă teoretică. Este o problemă foarte concretă. Majoritatea femeilor au făcut avort pentru că nu au avut sprijinul tatălui copilului, pentru că familia nu le ajută. Este o problemă complicată.”

„Iar scopul celor pro-viață este de a le ajuta să vadă lumina vieții, să aibă speranță și o atitudine pozitivă, pentru a păstra copilul. Și orice inițiativă este importantă.”

„De exemplu, in SUA, aveți multe inițiative pentru a sprijini adopția”, a spus Nadane. „Noi incercăm să construim o viziune similară in Romania in ceea ce privește susținerea femeilor aflate in criză de sarcină. Acum avem centre mici in diferite orașe, dar avem nevoie de centre care să ajute femeile in criză de sarcină in fiecare oraș din Romania.”

Secretul creșterii: multe acțiuni locale mici

Avand in vedere contextul social și mentalitatea localnicilor, gazda emisiunii, bloggerul canadian pro-viață Jonathon Van Maren, a dorit să afle secretul creșterii Marșului pentru viață in Romania și Republica Moldova.

„Pentru noi, in Romania și in Republica Moldova, este foarte important să organizăm Marșul pentru viață și activitățile pro-viață in multe comunități. Pentru că este foarte important ca in comunitățile locale să se vorbească despre atitudinea pro-viață, despre avorturi, despre efectele avorturilor și despre cum pot ajuta comunitățile femeile in criză de sarcină”, a explicat Alexandra Nadane.

„Incurajăm oamenii și comunitățile să construiască inițiative pentru a ajuta femeile și copilul și incurajăm oamenii pro-viață din diferite țări din intreaga lume să organizeze Marșul pentru viață și să organizeze activități pro-viață in comunitățile mici și in comunitățile mari, pentru că noi vedem aici cum s-a schimbat mentalitatea oamenilor in ultimii șase ani”.

A fi pro-viață 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Teodora Diana Paul a povestit cum implică tinerii in activitățile pro-viață: prin participarea la mici evenimente comunitare, cum ar fi oferirea de flori femeilor, proiecții de filme pro-viață, pictură de pancarte și altele.

„Atunci cand incep să ințeleagă că aceste mici activități pot salva poate o viață – cel puțin nu direct, dar indirect pot salva o viață. Cred că acest lucru ii va incuraja să continue”, a spus ea.

„Nu trebuie să fii doar pro-viață, trebuie să fii pro-viață 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a explicat lidera organizației studențești pro-viață cu sediul in Capitala Romaniei.

„Poți fi pro-viață in orice profesie sau orice interes ai avea, pentru că a fi pro-viață este mai mult decat ceva ce faci, este un lucru in care crezi și poți aplica acel lucru in orice domeniu lucrezi.”


Marșul pentru viață Romania și Republica Moldova este punctul culminant al Lunii pentru Viață (luna martie a fiecărui an), o serie de manifestări care promovează viața, frumusețea copilăriei și sprijinul pentru mame și copiii lor născuți și nenăscuți.

Organizatorii locali din Romania și Republica Moldova sunt independenți unii de alții. Fiecare iși asumă responsabilitatea atat pentru activitățile organizate in Luna pentru viață, cat și pentru mesajul transmis in cadrul acestora.

Marșul se organizează anual in 25 martie, data cand se sărbătorește Buna Vestire (zămislirea Pruncului Iisus in pantecele Fecioarei Maria), sau in sambăta cea mai apropiată de această zi. Numărul de localități de pe ambele maluri ale Prutului in care se organizează marșuri pentru viață a crescut de la 23 in 2013 la peste 600 inainte de pandemie.

Politicile publice propuse de mișcarea Marșul pentru viață Romania și Republica Moldova pot fi consultate aici.

Vezi și:

  • Ce activități poți face in Luna pentru viață 2023 și unde să ceri kitul de organizare

Foto credit: The Van Maren Show (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 141

Id: 77992

Data: Mar 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).