Victimele masacrului de la Fantana Albă, comemorate la Mănăstirea Putna: Viața lor nu s-a sfarșit acolo

Victimele masacrului de la Fantana Albă, din 1 aprilie 1941, au fost comemorate luni la Mănăstirea Putna.

Manifestările au inceput cu o slujbă de pomenire pentru miile de romani uciși care voiau să treacă pașnic in Romania după ocuparea Bucovinei de Nord de Armata Sovietică in 1941 și au continuat cu un program artistic.

La finalul manifestării, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a vorbit despre tragedia de la Fantana Albă și a evocat dorința celor uciși de a trăi in libertate.

�„Romanii uciși doreau să vină in patria-mamă, de care fuseseră rupți. Doreau să trăiască in libertate, să iși exprime liber faptul că sunt romani şi că sunt creștini. Nu se regăseau sufletește şi nu doreau să trăiască intr-un regim comunist totalitar, persecutor al credinței”.

„Viața lor nu s-a sfarșit acolo, ea continuă in Impărăția lui Dumnezeu”, a adăugat arhimandritul Melchisedec Velnic.

„Avem convingerea că aceștia sunt martiri ai neamului romanesc, jertfa lor este o mărturie a darzeniei pe care o au bucovinenii”, a spus starețul Mănăstirii Putna, cu privire la dorința victimelor ucise atunci de a-și mărturisi identitatea.

„Avem nevoie să cunoaștem istoria acestui popor, dar avem nevoie să cunoaștem și istoria secolului 20, secol in care poporul roman a trăit și Marea Unire, dar și răpirile teritoriale, milioane de romani uciși, torturați, inlăturați din viața publică de către regimul comunist din Romania și din Uniunea Sovietică”, a adăugat la final arhimandritul Melchisedec Velnic.

La eveniment au participat mai multe oficialități, printre care Lucian Cătălin Cojocaru, comandantul Colegiului Militar Ştefan cel Mare de la Campulung Moldovenesc, Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna, Vasile Iliuţ, primarul oraşului Vicovu de Sus, Iurie Levcic, directorul Centrului de artă şi cultură bucovineană din Cernăuţi, şi profesorul Marin Gherman de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, originar din ţinutul Herţa.

Fantana Albă: 83 de ani de la masacrarea a mii de nord-bucovineni care voiau să se refugieze in Romania

Foto captură ecran Mănăstirea Putna


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 27

Id: 80690

Data: Apr 2, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).