Ținutul Hotin: A fost restaurat monumentul eroilor grăniceri de la Otaci

Un monument construit cu 83 de ani īn urmă, la Otaci, īn Ținutul Hotinului, a fost restaurat prin implicarea Asociației Monumentum din Basarabia, a Primăriei Otaci și a Consulatului General al Romāniei la Bălți.

La inaugurarea de luni au participat Consulul general al Romāniei la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, unionistul Liviu Petrina, grănicerii de la pichetul din Otaci, autorități locale și Fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„Cinstim eroii romāni care au căzut pentru apărarea patriei. Este un nou monument, o nouă cinstire, un nou moment pentru a spune «Glorie ostașilor și eroilor romāni!» și de a a-i asigura că le vom cinsti amintirea și că vom duce mai departe zestrea pe care ne-au lăsat-o”, a spus Consulul general Petrișor Ionel Dumitrescu.

După ocuparea Basarabiei de către armata sovietică, monumentul a fost distrus aproape īn totalitate. Este dedicat grănicerilor uciși īn incursiunile bolșevice de peste Nistru și eroilor din Primul Război Mondial.

Consulul general al Romāniei la Bălți a depus flori la monumentul restaurat al grănicerilor romāni de la Otaci luni, 21 noiembrie 2022. Foto: Asociația Monumentum

„Cred că acest monument va demonstra viitoarelor generații că lecțiile războiului trebuie īnvățate. După cum arată realitatea de acum, noi ne-am dovedit a fi elevi răi, a declarat pentru TVR Moldova Dumitru Zavroțchi, primarul orașului Otaci.

„Monumentul este īnchinat și Generalului Stan Poetaș, care īn ianuarie 1919 a căzut īn apropiere de Otaci, lāngă satul Călărașeuca, īn confruntările cu armata sovietică din 7-21 ianuarie 1919”, a precizat Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Obștești Monumentum.

Luna trecută, au fost inaugurate  monumente dedicate eroilor armatei romāne și īn alte două localități din Republica Moldova, la Ocnița și Glodeni.

Vezi și:

Foto credit: Asociația Monumentum

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 14

Id: 77418

Data: Nov 24, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).