Academia de Ingrijiri Paliative: Bilanț de etapă după a șaptea sesiune științifică

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective in ingrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu participarea Excelenței Sale, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției.�

„Cred că am văzut, in cadrul diferitelor evenimente care au avut loc, efortul colectiv extraordinar făcut pentru a susține acest proiect pilot. Cred că nimeni nu se va indoi in Romania că avem nevoie de ingrijiri paliative. Așa cum am spus, persoanele in varstă sunt persoane vulnerabile”, a spus ambasadorul, care se află la finalul mandatului in țara noastră.

„Bineințeles că sunt și tineri care se află intr-o situație similară, sunt și ei vulnerabili”, a continuat Excelența Sa.

„Este dificil nu numai pentru ei, ci și foarte, foarte dificil pentru familii. Și aici vine această ingrijire paliativă, care oferă consolare tuturor. Cineva care are o boală foarte gravă, care poate să moară, nu trebuie să sufere și nu trebuie să se lupte cu teama de suferință.”

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective in ingrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Această teamă ii face pe mulți oameni să se comporte nepotrivit și destramă familii, pentru că toată lumea vrea să ajute, dar nimeni nu știe cum. In prezent, ingrijirile paliative reprezintă un răspuns, o modalitate foarte demnă de a ajuta oamenii aflați in această situație. Cred toată lumea are astăzi dreptul de a muri intr-un mod demn, in pace și fără durere pe cat posibil”, a mai spus Ambasadorul Elveției.

„Sunt extrem de recunoscător că această inițiativă a avut loc. Nu am nicio indoială că milioane de romani din viitor vor beneficia de această inițiativă. Așa că mulțumirile mele se indreaptă către cei care au inițiat, către cei care au preluat conducerea, care au făcut efortul de a structura aceste conferințe, pentru că vor avea un impact extraordinar in Romania, in sistemul de sănătate.”

Bilanț de etapă

Proiectul prin care Fundația Bucuria Ajutorului și-a propus să contribuie la profesionalizarea serviciilor de ingrijiri paliative a implicat pană in prezent 100 de lectori și 500 de participanți, din care 70 de asistenți medicali care au primit credite profesionale, prin cooperarea fundației cu Ordinul Asistenților Medicali.

„Este un ajutor fundamental, fiindcă acesta a fost scopul nostru: să venim in ajutorul comunității specialiștilor care au nevoie de formare in ingrijiri paliative”, a explicat prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și director la Centrul de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Prof. Adriana Căruntu la cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, care s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Lucrurile nu se vor opri aici. Proiectul nostru va continua și sperăm ca, pană la finalul anului, să avem peste 1000 de participanți la evenimente și cateva sute de asistenți instruiți. Ne dorim ca in inima specialiștilor să se simtă acest ajutor oferit de Fundația Bucuria Ajutorului, care iși dorește să fie alături de oamenii cu probleme de sănătate și de profesioniști.”

Una dintre prezentări a fost susținută de un specialist francez și a avut ca temă relația dintre geriatrie și ingrijirile paliative. Sesiunea științifică a beneficiat și de două momente artistice: corul Seminarului Teologic din București și membri au Grupului Psaltic Tronos au cantat muzică psaltică.

Prof. univ. dr. Manole Cojocaru la cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, care s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„De Ziua Internațională a Asistentului Medical (10 mai), am organizat o conferință la Seminarul Teologic Ortodox din București, la care au susținut prezentări și specialiști din afara țării. Oaspeții au declarat că ar reveni oricand, deoarece au simțit duhul de rugăciune al locului, care le-a incantat inima și sufletul”, a precizat Adriana Căruntu pentru Basilica.ro.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Centrul de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie”, va organiza luna viitoare și o nouă ediție a Școlii Medicale de Vară, la care iși vor impărtăși experiența medici din cele mai importante centre universitare ale țării.

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective in ingrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Specialiștii au inceput să rezoneze cu forma aceasta de ajutor pe care o oferim noi ca instituție și ne spun că sunt onorați să vină, făcand-o sub formă de voluntariat”, a mai spus Adriana Căruntu.

In Anul omagial al pastorației persoanelor varstnice, Centrul de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a lansat și un număr de telefon la care doritorii se pot inscrie pentru o donație lunară recurentă in valoare de 4 euro pe lună.

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Ingrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective in ingrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Cred că oamenii din Biserică se implică in mod firesc in ajutorarea varstnicilor. Cel puțin colaboratorii Fundației Bucuria Ajutorului și ai Centrului nostru o fac cu multă bucurie”, a mai declarat Adriana Căruntu.

Donează prin SMS

Trimite la numărul 8864 un SMS cu textul, scris cu majuscule: NECTARIE


Centrul de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie”�al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. In ultimii 10 ani, a oferit ingrijiri pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici.

Activitatea filantropică in domeniul paliației se desfășoară in Arhiepiscopia Bucureștilor incă din 2006. Anul 2012 a fost momentul profesionalizării acestei activități, cu sprijinul Ambasadei Elveției, care a finanțat, printr-un proiect din 2008, construirea unui nou sediu.

Academia de Ingrijiri Paliative a Fundației Bucuria Ajutorului reprezintă o inițiativă a Centrului de ingrijiri palitative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.


ACTUALIZARE: Prima parte a articolului a fost actualizată cu declarații suplimentare acordate de Ambasadorul Arthur Mattli pentru Basilica.ro și Radio Trinitas.

Vezi și:

  • Ambasadorul Elveției a participat la a patra sesiune științifică din cadrul Academiei de Ingrijiri Paliative

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 127

Id: 78360

Data: May 24, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).