Produs filatelic dedicat canonizării Sfantului Neofit Cretanul

Cu prilejul proclamării canonizării de săptămana trecută, a Sfantului Neofit Cretanul, Romfilatelia a realizat un produs filatelic special ce marchează totodată implinirea a 270 de ani de la trecerea la cele veșnice a ierarhului.

Produsul este un plic cu timbru. Plicul reproduce un portret in ulei al Mitropolitului Neofit Cretanul, din patrimoniul Reședinței Patriarhale, semnată de pictorul Vasile Rudeanu. Pe timbrul din plic este reprezentată icoana de canonizare a Sfantului Neofit realizată de pictorul Răzvan Bădescu.

Cu acest prilej, Romfilatelia subliniază calitatea sa de „partener instituțional tradițional al Patriarhiei Romane” și precizează că va continua „misiunea sa de promotor al valorilor naționale, intre care, cele spirituale au loc special”.

Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul

Sfantul Neofit s-a născut in insula Creta pe la anul 1690. Crescut in dreapta credință, și-a indreptat pașii din tinerețe spre viața monahală, in care a sporit duhovnicește. Totodată a invățat tainele teologiei și științele vremii, ajungand el insuși un călugăr invățat și virtuos, pentru care a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah.

A fost chemat in Țara Romanească de către domnitorul Constantin Mavrocordat (in a treia domnie: 1735-1741), spre a fi dascălul copiilor săi. In ianuarie 1737 a fost hirotonit mitropolit titular (onorific) al Mirelor Lichiei, iar, după un an, „cu sfatul a toată cinstita boierime și a tot clerul bisericesc”, a fost ales mitropolit al Țării Romanești.

Maniat de purtarea Mitropolitului, Matei Ghica a poruncit in ascuns ca acesta să fie otrăvit, incat, la scurt timp, in data de 16 iunie 1753, Mitropolitul Neofit a trecut la Domnul, ca un Ierarh Martir, după aproape 15 ani de păstorire, fiind inmormantat langă Catedrala mitropolitană din București.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea ierarhului martir Neofit Cretanul in ședința din 28 octombrie 2022, cu data de sărbătorire in 16 iunie.

Foto credit: Romfilatelia


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 139

Id: 78362

Data: May 24, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).