Anul a inceput cu o nouă sesiune științifică din proiectul „Academia de Ingrijiri Paliative”

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat marți cea de a treia sesiune științifică in domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Ingrijiri Paliative”.

La Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” al au fost prezentate 20 de lucrări științifice in prezența a 40 de specialiști care au participat fizic și a altora care au participat online.

Sesiunea a inceput-o cu o rugăciune și a inclus prezentarea unei lucrări de Teologie despre viața Sf. Antonie cel Mare, scrisă de Claudia Voiculescu.

„Sesiunea aceasta a fost dedicată Sf. Antonie cel Mare, ca mulțumire pentru tot ajutorul primit in viața noastră, pentru faptul că părinții noștri� ne-au crescut cu credință in el și că, de cate ori ne-am rugat, sfantul ne-a ascultat rugăciunile, fiind alături de toți oamenii care au nevoie de el și i se roagă cu credință”, a spus Adriana Căruntu, directoarea Centrului de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor și inițiatoarea proiectului-pilot „Academia de Ingrijiri Paliative”.

Fundația Bucuria Ajutorului a organizat marți cea de a treia sesiune științifică in domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Ingrijiri Paliative”. Adriana Căruntu (foto sus), inițiatoarea proiectului, iși dorește ca sesiunile să ajungă la o frecvență lunară. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Sunt sigură că cei din sală s-au rugat la Sf. Antonie cel Mare. Cred că nu este nimeni care nu a simțit că Biserica �Sf. Anton� – Curtea Veche este un loc binecuvantat și cunoscut din București, in care toată lumea vine cu multă credință.”

Moderatoarele sesiunii științifice au fost Marinela Manea și Iuliana Petre, voluntare ale Fundației Bucuria Ajutorului care sunt și eleve la Școala Postliceală Sanitară „Sf. Nectarie” a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Noi ne dorim ca elevii din acest domeniu să participe la sesiunile noastre, să crească alături de noi și să-i ajutăm pentru a avea mai multe cunoștințe și mai multă dedicare pentru bolnavii pe care ii ingrijesc”, a precizat Adriana Căruntu.

Evenimentul a beneficiat și de un mesaj din partea Ambasadei Elveției la București, care a�sprijinit construirea noului sediu al Centrului de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” și este un prieten constant al instituției medicale.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat marți cea de a treia sesiune științifică in domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Ingrijiri Paliative”. Marinela Ivan (foto sus) a transmis mesajul Ambasadorului Elveției. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Marinela Ivan, responsabil cu proiecte de cooperare in cadrul ambasadei, a transmis mesajul Ambasadorului Arthur Mattli.

„La inceputul unui nou an, este important să ne amintim de importanța ingrijirii paliative pentru persoanele care se confruntă cu boli grave și care au nevoie de ingrijire nu numai pentru simptomele fizice, ci și pentru nevoile emoționale, sociale și spirituale”, a transmis Excelența Sa.

„Proiectul pilot �Academia de Ingrijiri Paliative�, prin implicarea și munca minunatei echipe a Centrului �Sfantul Nectarie�, este un deschizător de drumuri in Romania”, a mai transmis ambasadorul, deoarece „o astfel de academie ar putea funcționa ca un centru de competență, oferind sprijin și resurse permanente pentru profesioniștii din domeniul sănătății din Romania”.

In a doua parte a sesiunii, celălalt coordonator al proiectului, dr. Manole Cojocaru, a prezentat toți invitații și a susținut și o lucrare in domeniul ingrijirilor paliative.

Tematica celei de a treia sesiuni a „Academiei de Ingrijiri Paliative” s-a referit la ingrijirea escarelor, la partea de alergii pentru pacienții care au nevoie de ingrijiri paliative, la pacienții cu boli de plămani și la bolnavii de cancer.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat marți cea de a treia sesiune științifică in domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Ingrijiri Paliative”. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ca de fiecare dată, și actuala sesiune a inclus lucrări in domeniul psihologiei, domeniu important in ingrijirea bolnavilor.

„Ne dorim ca, pe viitor, să organizăm sesiuni medicale tot cu ocazia unui sfant și să facem cumva o punte intre partea medicală și cea spirituală”,�a declarat Adriana Căruntu pentru Basilica.ro.

„Ca instituție a Arhiepiscopiei Bucureștilor, Fundația Bucuria Ajutorului reprezintă Biserica Ortodoxă Romană și cred că este rolul nostru să atragem atenția asupra importanței colaborării intre partea spirituală și cea medicală in ingrijirea bolnavilor.”

Fotografia finală a celei de a treia sesiuni științifice in domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Ingrijiri Paliative”. Foto: Fundația Bucuria Ajutorului

Proiectul iși propune organizarea de sesiuni științifice cu frecvență lunară.


Centrul de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. A fost inființat in 2012 și a oferit ingrijiri pană in prezent pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici

In Romania există numeroase centre de paliație, dar numai cateva programe de Master in domeniu, ceea ce subliniază necesitatea unei instituții de invățămant specializată in acest tip de ingrijiri medicale.

Vezi și:

  • In imagini: Conferință medicală a Fundației „Bucuria Ajutorului” (2023)

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 114

Id: 77696

Data: Jan 18, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).