394 de ani de la moartea Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitorul primului spital din Moldova

Mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei este ctitorul primului spital public din Moldova. Instituţia medicală a fost inaugurată in 1619 la Suceava. Pe 19 ianuarie se implinesc 394 de ani de la trecerea la viața veșnică a marelui filantrop și om de cultură.

Anastasie Crimca s-a născut in jurul anului 1560 in Suceava. A fost Episcop de Rădăuți și Roman și Mitropolit al Moldovei intre 1608-1617 și 1619-1629.

In 1605 reușește să finalizeze Biserica mare a Mănăstirii Dragomirna, ajutat fiind de logofătul Lupu Stroici.

„Pentru cei săraci, neputincioși, șchiopi, orbi și alții care vor să se odihnească” a inființat la Suceava, primul spital din Moldova. Acesta era intreținut din veniturile Mănăstirii Dragomirna și din daniile mitropolitului sau ale credincioșilor.

Activitatea culturală

In timpul domniei lui Petru Şchiopu, tanărul Ilie Crimca a fost diac (scriitor) de cancelarie la curtea domnească.

Pe langă bogata operă socială, Anastasie Crimca a lăsat culturii romanești 25 de manuscrise slavone impodobite cu miniaturi. Dintre acestea, 9 se află in Romania, 13 in Rusia și Ucraina, unul la Vienna și unul in Dresda. Manuscrisele și cărțile de cult conțin miniaturi realizate de el sau de ucenicii săi de la Dragomirna.

In activitatea sa de miniaturist a fost ajutat de mai mulți ucenici de la Mănăstirea Dragomirna.

Mitropolitul Anastasie Crimca este primul autoportretist din pictura romanească. Chipul lui apare pe 15 din lucrările sale.

Activitatea miniaturistică de la Dragomirna a reprezentat finalul culturii miniaturiste din Moldova care a cedat in fața avansului tehnologic impus de tipar in acea vreme in Țările Romane.

Conform unor izvoare, ar fi murit pe 19 ianuarie 1629. Mitropolitul este inmormantat in pronaosul Bisericii Mănăstirii Dragomirna.

Autoportertul lui Anastasie Crimca

Sursă foto: Mănăstirea Dragomirna


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 100

Id: 77701

Data: Jan 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).