La Palatul Patriarhiei a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Unirii Principatelor Romane

O sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Unirii Principatelor Romane a avut loc in Sala Conventus a Palatului Patriarhiei, joi, 19 ianuarie.

Intalnirea organizată de Academia Romană in colaborare cu Patriarhia Romană a fost intitulată „Unirea Principatelor Romane (1859) – sărbătoare națională” şi prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel a amintit că intalnirea se desfăşoară intr-un loc unde a fost vechea clădire a Mitropoliei Ţării Romaneşti in care s-au desfăşurat lucrările Adunării elective de la Bucureşti, din anul 1859, care a ales in ziua de 24 ianuarie pe domnitorul Moldovei Alexandru Ioan Cuza şi domnitor al Ţării Romaneşti, infăptuind astfel Unirea celor două Principate Romane.

Fosta clădire in care s-a realizat Unirea Principatelor Romane se afla pe vechea colină a Mitropoliei Ţării Romaneşti, numită anterior�Dealul Podgorenilor, clădire funcțională pană in anul 1906, cand a fost demolată, iar in locul ei a fost construit�Palatul Camerei Deputaților, realizat in trei etape, intre anii 1906-1916. In anul 1996, actuala clădire a fost dată in folosință Patriarhiei Romane, iar in anul 2010�a fost trecută in proprietatea Patriarhiei.

Prima expunere a aparţinut preşedintelui Academiei Romane, acad. Ioan-Aurel Pop.

„Independenţa Romaniei de sub Carol I a pregătit-o Alexandru Ioan Cuza, de cand era incă Principe. Dubla alegere, ca domn al Principatelor Romane, a fost categoric inceputul unirii depline şi reale care a putut asigura aplicarea pană la 1918 a programului Revoluţiei romane de la 1848”.

„A mai fost şi cum am vrut noi, nu numai cum au vrut alţii!”, a subliniat Ioan-Aurel Pop.

Academicianul a mai precizat că „Unirea nu a fost uşoară, dar a fost făcută pană la urmă şi a fost făcută de noi”.

„Dacă nu era făcută de noi şi pentru noi, se unea Ţara Romanească cu Serbia, le spun eu unora. Intotdeauna in timp şi chiar in timpul regimului comunist au fost oameni care au reuşit să menţină echilibrul in această ţară şi să ia măsuri unice, neluate in alte ţări comuniste”.

Au urmat prelegerile acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Romane, care a vorbit despre implicarea lui Mihail Kogălniceanu in marele eveniment istoric de la 1859, şi Răzvan Mihai Clipici, Răzvan Mihai Clipici, directorul componentei Cultură din cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale, care a prezentat un referat cu tema „Copia recentă a tabloului Proclamarea Unirii de Theodor Aman, aşezată in Palatul Patriarhiei”.

In incheierea sesiunii, Patriarhul Romaniei le-a mulţumit vorbitorilor pentru contribuţia lor ştiinţifică, ce evidenţiază „nuanţe de inţelegere diferită a Unirii in timpul respectiv, dar şi după aceea”.

„Insă, Biserica are vocaţia de a chema poporul la unitate, la comunicare, comuniune şi conlucrare. De aceea, toate aceste momente binecuvantate de unire ale romanilor despărţiţi de străini sunt momente de demnitate romanească”.

„Hora Unirii este o cateheză in versuri şi in poezie”, a mai afirmat Patriarhul Daniel.

„Conţinutul acesta al argumentării importanţei unirii se arăta in formă artistică”, a precizat Patriarhul Romaniei, cu referire la cei care erau in acea vreme in favoarea Unirii Principatelor Romane.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit şi despre urmările majore ale Unirii de la 1859.

„Avem o bază care este Unirea Principatelor Romane şi apoi o desăvarşire prin venirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei. Din acest punct de vedere, trebuie văzut că această unire din 24 ianuarie 1859 a avut două urmări mari”.

„In 1881, statul Romania a fost ridicat la rangul de Regat. Cinci ani mai tarziu, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a ţinut cont că Romania este regat şi i-a acordat autocefalia, deşi in 1864, Cuza a scris Patriarhiei Ecumenice in greacă şi in franceză şi corespondenţa este publicată. E foarte interesant că această corespondenţă dintre Cuza şi Patriarhia Ecumenică privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane este păstrată intr-o colecţie mare”.

„Unirea de varf din 1918 a atras după sine ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane Autocefale la rangul de Patriarhie. După o realizare a unirii naţionale statale, a urmat şi o promovare a demnităţii Bisericii poporului roman”.

„De aceea, Biserica a binecuvantat prin Te-Deum toate intrunirile care au avut loc in favoarea Unirii şi de aceea continuă şi astăzi să aducă mulţumire lui Dumnezeu pentru această realizare”.

Unirea Principatelor Romane a fost actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar roman. Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Moldova in data de 5 ianuarie și in Țara Romanească in 24 ianuarie 1859.

Mai multe imagini in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 186

Id: 77700

Data: Jan 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).