Părintele Patriarh Daniel a primit vizita domnului Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Patriarhul Romaniei a primit joi vizita domnului Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Inaltul oficial a fost insoțit de domnul Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Romaniei, și de domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului Romaniei.

Redăm integral comunicatul de presă transmis deCancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane:


Președintele Parlamentului Republicii Moldova in vizităla Patriarhia Romană

Astăzi, 19 ianuarie 2023, domnul Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Romaniei, și domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, s-au intalnit la Patriarhia Romană cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Romaniei, pentru a discuta modalități concrete de a sprijini mai intens activitățile Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul Romaniei a primit joi, 19 ianuarie 2023, vizita domnului Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

In cadrul intrevederii, s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Intregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Patriarhul Romaniei a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel incat să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă in armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Patriarhul Romaniei a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil in schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat in perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

Domnul Președinte Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt in curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

Patriarhul Romaniei a primit joi, 19 ianuarie 2023, vizita domnului Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova (foto sus). Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Această intalnire a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Patriarhul Romaniei arată deschiderea noii conduceri de stat a Republicii Moldova față de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, precum și contribuţia activă a domnului Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Romaniei, și a domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului Romaniei in această schimbare de atitudine a autorităților de la Chișinău.

Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 28

Id: 77699

Data: Jan 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).