Arhiepiscopia Germaniei: Se va inființa o nouă parohie, iar un cleric din Viena devine consilier eparhial

Săptămana trecută, Mitropolitul Germaniei, Austriei și Luxemburgului a vizitat cele trei parohii ortodoxe romane din Capitala Austriei și s-a intalnit cu preoții din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland. S-a discutat despre inființarea unei noi parohii, iar ierarhul a anunțat o nouă misiune pentru un cleric roman din Viena.

Vineri seară, ierarhul a oficiat o slujbă de Maslu in Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Modling, la sud de Viena, unde s-au stabilit numeroși romani ortodocși. Arhiepiscopia și-a propus oficierea mai deasă de slujbe ortodoxe in limba romană in această localitate.

IPS Serafim a oficiat vineri, 28 ianuarie 2023, Taina Sf. Maslu la Modling, langă Viena, unde locuiesc numeroși romani. Foto: Mitropolia Germaniei

Sambătă, Mitropolitul Serafim a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Sf. Ap. Andrei” din Viena, impreună cu Părintele Paroh Nicolae Dura, vicarul ortodox roman al Austriei, cu preoții Emanuel Ştefan Nuţu, Ioan Cristian Popa, Răzvan Gască și Cătălin Soare și cu diaconul Dumitru Dura, secretar eparhial.

IPS Serafim a oficiat sambătă, 29 ianuarie 2023, Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Ap. Andrei” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

In cadrul slujbei a fost oficiată Taina Sf. Botez pentru pruncii Serafim și Dominic.

In aceeași zi, Mitropolitul Serafim a binecuvantat cursurile Școlii Parohiale a Comunității „Sf. Antonie cel Mare” din Viena, care a implinit nouă ani, și a oficiat Vecernia in paraclisul parohiei.

Duminică, ierarhul a oficiat Sf. Liturghie in biserica aceleiași comunități, care este inființată din 2014 și păstorită de Părintele Profesor Ioan Moga. Parohul a fost hirotesit iconom stavrofor cu acest prilej.

Duminică, 30 ianuarie 2023, IPS Serafim a oficiat Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

In a doua parte a zilei, părintele mitropolit s-a intalnit cu păstorii celor trei parohii romanești din Viena și a participat la o ședință cu toți clericii din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland. Acesta cuprinde in prezent 10 parohii.

Clericii din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland s-au intalnit duminică, 30 ianuarie 2023, cu IPS Serafim la Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

Printre subiectele discutate s-au numărat intensificarea activității pastoral-misionare prin crearea de noi puncte de slujire sau parohii, imbunătățirea coordonării in cadrul noului protopopiat și asumarea pastorației din inchisori.

Ultimul popas al Inaltpreasfințitului Părinte Serafim a avut loc, luni, la Biserica „Pogorarea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena.

Ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie impreună cu Părintele Paroh Emanuel Ștefan Nuțu, cu Părintele Petru Bona, cu Părintele Razvan Florin Gască, cu Părintele Marian Toșu și cu Părintele Cristian Ioan Popa.

Luni, 31 ianuarie 2023, IPS Serafim a oficiat Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

In cadrul slujbei, Mitropolitul Serafim l-a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Bona și l-a hirotesit duhovnic pe Părintele Cristian Ioan Popa, care se va ocupa de inființarea Parohiei Modling, langă Viena.

Inaltpreasfințitul Părinte Serafim a felicitat corul parohiei pentru răspunsurile liturgice, precum și pe Diac. Theodore Coresi și pe soția sa, Ecaterina, pentru coordonarea activității muzicale din comunitate.

Ierarhul a anunțat numirea Părintelui Paroh Emanuel Ștefan Nuțu in funcția de Consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

IPS Serafim a anunțat luni, 31 ianuarie 2023, numirea Pr. Emanuel Ștefan Nuțu in funcția de Consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Foto: Mitropolia Germaniei

In această calitate, parohul Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena va coordona activitățile culturale și catehetice, taberele, pelerinajele și intalnirile tinerilor ortodocși din eparhie.

In Austria se află 29 din cele 270 de parohii, filiişi mănăstiri din componența Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Vezi aici harta tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului:

Vezi și:

  • Mitropolia Germaniei va deschide prima grădiniță ortodoxă in Leipzig: Se caută personal pedagogic

Foto credit: Mitropolia Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 53

Id: 77765

Data: Feb 2, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).