Episcopul Huşilor: Dacă renunţăm la patimi, vom putea ajunge oameni de lumină

„Sfantul Grigorie Palama ne incredinţează că noi putem să devenim oameni de lumină”, a afirmat duminică Episcopul Huşilor in Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfantul Grigorie Palama” din Barlad.

„Dacă renunţăm la patimi – la orgoliu, la poftele trupului, la toate cele pe care le primim in viaţa noastră și ne lăsăm, in mod deliberat, subjugaţi de ele, fără să ne oblige cineva –, vom putea ajunge oameni de lumină”.

„Nu e ușor, ci este o luptă cumplită pe care o ducem cu acestea”, a subliniat ierarhul in cuvantul rostit.

Părintele Episcop le-a vorbit credincioşilor despre vederea luminii dumnezeiești in invăţătura Sfantului Grigorie Palama.

„Pentru noi, constituie un prilej de foarte mare bucurie atunci cand intalnim un om cu chipul luminos, cu o privire senină, cu un zambet luminos – ne este de ajuns să-l vedem și deja suntem părtași unei bucurii deosebite; cu atat mai mult, cand ne adancim in lumina necreată a lui Dumnezeu, care are posibilitatea de a ne schimba”.

„Nu-L putem pe vedea pe Dumnezeu ca fiind Lumină, decat dacă noi inșine trăim in lumină sau căutăm să adunăm lumină in sufletele noastre”.

„Sfantul Grigorie Palama ne spune că vederea luminii dumnezeiești (vederea lui Dumnezeu, prin energiile Sale) inseamnă unirea cu El. In experienţa vederii luminii (a lui Dumnezeu), noi ne unim cu El”.

„Să ne ajute Domnul să fim lumină pentru cei din jurul nostru, așa cum ne cere Sfantul Grigorie Palama”, a spus, in incheiere, Preasfinţitul Părinte Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica

Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 33

Id: 77965

Data: Mar 14, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).