Biserica Domnească din Ruginoasa: A. I. Cuza a fost pomenit la 150 de ani de la trecerea la cele veșnice

La Biserica Domnească „Sfinții Trei Ierarhi” din Ruginoasa a fost săvarșită luni o slujbă de pomenire pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 150 de ani de la trecerea la Domnul. La sfarșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului.

In cadrul predicii, a fost elogiată personalitatea Domnitorului și s-a amintit de „pelerinajul” osemintelor sale.

Plecat in exil in anul 1866 după ce fusese obligat să abdice, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a murit la 3/15 mai 1873 in orașul Heidelberg (Germania). A�fost adus�la Ruginoasa unde a�fost intampinat�de Elena Doamna, insoțită de Vasile Alecsandri, Costache Negri și generalul Ioan Emanoil Florescu.

Soldații Regimentului 5 Infanterie au intonat marșuri funebre și au tras 21 de salve de tun. Sicriul a fost așezat intr-un cort din curtea bisericii, perindandu-se la tribuna improvizată mai mulți vorbitori care au elogiat personalitatea sa.

Au luat cuvantul Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Dimitrie Gusti, Petru Poni, arhiereul Vladimir Suhopan (1800 – 1882).

Sicriul a fost așezat la 17/29 mai 1873 intr-un mormant pregătit in partea de sud a bisericii. Cu ocazia inmormantării domnitorului, au fost aduse pentru a fi inhumate acolo și osemintele Sultanei Cuza (mama fostului domnitor, care decedase la 20 mai 1865 și fusese inmormantată la Galați). Mai tarziu tot acolo au fost inmormantați și cei doi fii ai domnitorului, trecuți la cele veșnice de tineri.

Foto credit: Parohia Ruginoasa


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 117

Id: 78327

Data: May 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).