Cinci ani de la plecarea la cele veșnice a scriitoarei Aspazia Oțel Petrescu, mărturisitoare in timpul regimului comunist

Scriitoarea Aspazia Oțel Petrescu a trecut la cele veșnice in data de 23 ianuarie 2018.

A mărturisit şi apărat Ortodoxia cu preţul libertăţii sale in timpul regimului comunist ateu, motiv pentru care a suferit temniță grea timp de 14 ani. Și-a dedicat apoi viaţa cinstirii şi pomenirii victimelor prigoanei comuniste, scrierile ei constituind „o adevărată bibliografie a eroismului romanesc mărturisitor”, după cum preciza Patriarhul Daniel.

Perioada petrecută in inchisoare a fost una foarte dificilă, insă, după cum mărturisea „rugăciunea i-a salvat viaţa” şi Dumnezeu a ajutat-o să treacă peste toate greutăţile. „Eu l-am văzut pe Dumnezeu ca pe un izvor care scaldă creaţia”, spunea adesea Aspazia Oţel Petrescu.

Despre „Bunul Dumnezeu” aceasta spunea că il simţea ca o prezenţă, dar o „prezenţă care curge fără intrerupere printre lucruri şi oameni”. „Nu se amestecă cu ele”, sublinia Aspazia Petrescu, „dar le scaldă, este permanent intre ele. Este ca o Apă Vie. Este o curgere permanentă”.

Detalii biografice

Aspazia Oţel Petrescu s-a născut in 9 decembrie 1923 la Cernăuţi.

Intre 1944-1948 urmează Facultatea de Litere şi Filosofie de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. Intre 1946-1948 a fost dactilografă la Centrul de Studii Transilvane. In data de 9 iulie 1948 este arestată şi condamnată la 10 ani de temniţă grea, pe care i-a executat in diferite inchisori: Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc.

La sfarşitul celor 10 ani de temniţă i s-a mărit pedeapsa cu 4 ani, fiind inchisă la din nou la Mislea. In 1958 se stabileşte in oraşul Roman, iar in 1964 se căsătoreşte cu Ilie Alexandru Petrescu.

In 1977, i-a murit mama, iar 10 ani mai tarziu, soțul. Din 1998, a rămas și fără frate. In perioada de după Revoluția din 1989, a participat fervent la comemorări ale martirilor din inchisorile comuniste, fiind și unul dintre fondatorii sfantului paraclis de la Mislea.

In tot acest timp, Aspazia Oțel a scris și a publicat cărți care ii evidențiază talentul literar și calitatea sufletească de a-și trăi credința in Dumnezeu cu smerenie, bunătate și iubire pentru oameni.


Sursă foto: Doxologia


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 140

Id: 77719

Data: Jan 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).