Unica biserică din țară ocrotită de Sf. Simeon Noul Teolog și-a serbat hramul

Biserica Parohiei Mănăstirea Cașin II din județul Bacău, unica din țară care are hramul Sf. Simeon Noul Teolog, și-a serbat duminică ocrotitorul, la 1001 ani de la mutarea lui la cele veșnice.

Programul liturgic a debutat sambătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia și a continuat cu liturghia din a doua duminică din post, Duminica Sf. Grigorie Palama.

Liturghia a fost oficiată de Protos. Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care i-a avut alături in slujire pe parohul comunității, Părintele Ioan Bargăoanu, Protopop de Onești, și pe alți clerici locali.

„Apostolii au propovăduit cuvantul, cuvantul acesta a ajuns faptă și mulți au stăruit in aceste fapte și in aceste cuvinte. Dar, la un moment dat, Hristos Se revelează din nou celor care-L iubesc”, a subliniat părintele exarh.

„Așa i s-a revelat și Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog, acela care a fost umplut de dragostea dumnezeiască, de dorul lui Dumnezeu, căci dorul lui Dumnezeu trece toate barierele acestea ale lumii. Ajungi la cuvintele Sf. AP. Pavel, care spune: Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește in mine.”

Părintele Ioan Bargăoanu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului la edificarea sfantului lăcaș de inchinare și in special pentru că anul acesta a binecuvantat apariția la Editura Basilica a Patriarhiei Romane a volumului care va cuprinde prezentările din cadrul simpozionului desfășurat in februarie 2022, „Taina Omului Firescul Rugăciunii”.

Parohul a mulțumit și Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru faptul că permanent a purtat de grijă ca marele mistic bizantin care ocrotește Parohia Mănăstirea Cașin II să fie promovat in eparhie.

La final, majoritatea credincioșilor prezenți s-au impărtășit cu Sfintele Taine, iar din dragostea comitetului parohial au fost impărțite peste 300 de pachete cu hrană, flori pentru doamne și ultima apariție editorială a Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, „Copii, iubiți-vă mamele!”

Unica biserică din țară ocrotită de Sf. Simeon Noul Teolog și-a serbat hramul duminică, 12 martie 2023. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic „Filomelos” al Bisericii Voievodale din Borzești, dirijat de Preoteasa Paula Cautiș.

Sărbătoarea Sfantului Simeon Noul Teolog a coincis anul acesta cu celebrarea Sf. Ierarh Grigorie Palama, continuatorul din secolul al XIV-lea al teologiei luminii și energiilor necreate.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 31

Id: 77970

Data: Mar 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).