Patriarhul Romaniei, Ziua Culturii Naţionale: Să fim recunoscători celor care au contribuit la dezvoltarea culturii poporului roman

„Să fim recunoscători faţă de toate persoanele care au contribuit la dezvoltarea spiritualităţii şi culturii poporului roman”, a indemnat Patriarhul Romaniei de Ziua Culturii Naţionale.

Patriarhul Daniel a precizat, in cuvantul rostit in Paraclisul Sf. Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, că Biserica a cultivat virtutea recunoştinţei faţă de Dumnezeu, faţă de sfinţi, dar această cultură a recunoştinţei se poate observa şi in cultul eroilor.

„Este bine să reamintim faptul că Biserica a cultivat, de‑a lungul istoriei, această virtute a recunoștinței, in primul rand față de Dumnezeu, prin Sfanta Euharistie, dar și față de mulțimea sfinților care s‑au rugat in această țară și au sfințit viața poporului prin rugăciunile, faptele şi virtuţile lor”.

„De aceea, cultura recunoștinței se vede in Euharistie mulţumind Preasfintei Treimi, dar și in cultul sfinţilor pe care ii pomenim in fiecare zi, şi, de asemenea, ii pomenim la Duminica Tuturor Sfinţilor”.

„Apoi, cultura recunoştinţei se vede şi in cultul eroilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei, pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului roman”.

„Cultura recunoștinței se vede și in cinstirea generațiilor trecute și a marilor personalități care, de‑a lungul veacurilor, au fost invățători și luminători ai spiritualităţii şi culturii romanești”.

Cultura recunoştinţei a fost adesea insoţită de o cultură a generozităţii, a subliniat Preafericirea Sa.

„De aceea, in această zi a culturii, trebuie să ne gandim şi la mulţimea binefăcătorilor, a celor care au zidit biserici, instituţii de cultură, de ştiinţă, de promovare a demnităţii romaneşti in lume”.

„De asemenea, ne amintim de toţi cei care au fost harnici şi darnici, pentru că această cultură a generozităţii se bazează şi pe cultura hărniciei a celor care au fost harnici şi au dăruit din munca lor şi celor care aveau nevoie să fie ajutaţi la timpul oportun”.

„Această cultură a recunoştinţei şi a dărniciei sunt dominante in viaţa poporului roman şi sunt izvorate din Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos”, a punctat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Vezi şi: Patriarhul Daniel: Iisus Hristos ne arată că este drept şi demn ca omul să mulţumească pentru binefacerile primite

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 30

Id: 77692

Data: Jan 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).