Ziua Culturii Naţionale: Mihai Eminescu a numit Biserica Ortodoxă Romană„maica spirituală a neamului romanesc”

Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale in anul 2010, şi sărbătorită incepand cu anul 2011, informează Agerpres.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat in 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată in Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Numeroase activități culturale sunt organizate in aceste zile in parteneriat cu alte instituții, și nu numai, in eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, in bisericile din intreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Şi in alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură reprezentativi pentru fiecare stat in parte.

In Spania, Ziua Culturii este marcată la data trecerii in veşnicie a lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, in ziua in care s-a născut poetul Luis de Camoes. Autorităţile din Republica Moldova au hotărat ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

In mesajul transmis anul trecut de Ziua Culturii Naţionale, Patriarhul Daniel a amintit de cuvintele poetului national Mihai Eminescu, prin care acesta recunoştea contribuția majoră a Bisericii Ortodoxe Romane la formarea și promovarea culturii neamului romanesc.

„Mihai Eminescu, cunoscand rolul Bisericii și al credinței creștine in dezvoltarea culturii și a limbii romane ca veșmant viu al invățăturilor de credință și al cultului liturgic, a numit Biserica Ortodoxă Romanămaica spirituală a neamului romanesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului [1]”.

Mesajul integral, aici.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura romană.

A fost activ in societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, in şedinţa din 25 ianuarie 1902, notează Agerpres.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice in data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Romane.

Notă
[1]Timpul, 14 august 1882, in: Mihai Eminescu,Opere, vol. 13, Bucureşti, Ed. Academiei, 1989, pp. 168-169.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter:@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 35

Id: 77693

Data: Jan 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).