Orbul vindecat mărturisește dumnezeirea lui Hristos, spune Patriarhul Daniel

„Evanghelia de astăzi ne spune că orbul vindecat mărturisește Dumnezeirea Lui Hristos. Vindecarea orbului din naștere a fost săvarșită de Mantuitorul Iisus Hristos din proprie inițiativă”, a explicat duminică Părintele Patriarh Daniel in predica rostită la Paraclisul istoric „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

„Ucenicii, văzand că orbul din naștere era prezent in fața lor, au intrebat pe Iisus dacă el a păcătuit sau părinții lui de s-a născut orb. Iisus a răspuns: nici acesta nu a păcătuit nici părinții lui, ci ca să se arate in el lucrurile lui Dumnezeu”.

Preafericitul Părinte Patriarh a subliniat că „nu intotdeauna boala este urmarea păcatului, consecință a păcatului sau pedeapsă pentru păcate. Ea poate fi o pedagogie, o lucrare tainică prin care să slăvește Dumnezeu spre ințelepțirea altora, a celor din jur și a celor care vin după cei vindecați ca motiv fiind lucrarea lui Dumnezeu in ei”.

Conform Evangheliei, Mantuitorul Iisus Hristos a făcut tină din saliva Sa amestecată cu pămant și a uns ochii orbului, pe care l-a trimis să se spele pe față la Scăldătoarea Siloamului.

Trei invățături principale

Părintele Patriarh a evidențiat trei invățături principale care se desprind din Evanghelia Duminicii a 6-a după Paști.

„In primul rand, boala nu este intotdeauna urmare a păcatului, ci poate fi și un prilej de lucrare tainică a Lui Dumnezeu in lume, pentru intărirea credinței oamenilor”.

A două invățătură este aceea că „vindecarea orbului din naștere il face pe acesta credincios și mărturisitor curajos al puterii vindecătoare și a dumnezeirii lui Iisus Hristos”.

„In al treilea rand, credința este vederea duhovnicească a prezenței și lucrării Lui Dumnezeu in lume și in viața oamenilor, dar și arvună a bucuriei din Impărăția Cerurilor”, a spus Patriarhul Romaniei.

Preafericirea Sa a explicat că „Evanghelia Duminicii a șasea după Paști, numită Duminica Orbului, continua șirul Evangheliilor de după sărbătoarea Invierii Domnului in care se arată puterea Sa dumnezeiască, vindecătoare, innoitoare de viață și dătătoare de bucurie cerească. Este bunătatea milostivă a lui Hristos care vindecă”.

Credința inseamnă vedere duhovnicească

După ce a implinit ascultarea de a se spăla la Scăldătoarea Siloamului, orbul care acum vedea s-a intalnit iarăși cu Mantuitorul Iisus Hristos care I s-a descoperit ca Dumnezeu.

„Pe langă vindecarea trupească, orbul din naștere vindecat a primit și darul unei lumini duhovnicești, care este credința. Credința inseamnă vederea duhovnicească a prezenței și lucrurilor Lui Dumnezeu in lume”, a subliniat Părintele Patriarh.

„Evanghelia de astăzi, de fapt, pune in contrast două atitudini: Un orb din naștere, deci un orb din punct de vedere trupește sau fizic, ajunge să devină mărturisitor al puterii vindecătoare a Lui Iisus și al Dumnezeirii Lui”.

La polul opus „fariseii, care Il vedeau pe Iisus, fiindcă atrage multă lume la el prin vindecări minunate, nu credeau că Iisus este Mesia, unsul Lui Dumnezeu”.

„Mai degrabă un orb din naștere mărturisește pe Hristos decat fariseii care se țineau că sunt invățați, dar care erau invidioși, răutăcioși și nu au crezut in Iisus Hristos. Orbirea spirituală sau necredința este o boală mai grea decat orbirea trupească sau nevederea fizică”.

„Mantuitorul spune: Eu sunt Lumina Lumii!. Aceasta inseamnă sensul prim și ultim al existenței, al Universului și al vieții omului. Hristos dăruiește atat darul vederii fizice sau trupești, cat și darul vederii duhovnicești. Vederea duhovnicească inseamnă o simțire, de fapt, duhovnicească a prezenței și lucrării Lui Dumnezeu in lume”, a concluzionat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel a participat la Sfanta Liturghie săvarșită duminică, 09 iunie 2024, in Paraclisul istoric „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto credit: Ziarul Lumina


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 64

Id: 81200

Data: Jun 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).