Parohia Dobroteasa: Evenimente comemorative la un secol de la plecarea in veşnicie a Episcopului Nifon Niculescu

Parohia Dobroteasa din Capitală organizează in luna martie mai multe evenimente comemorative dedicate implinirii unui secol de la moartea Episcopului Nifon Niculescu, psalt şi caligraf in vremea sa.

In biserica parohială, va fi organizată duminică, 19 martie, după Sfanta Liturghie, conferinţa „O sută de ani de la mutarea ta Domnul a Episcopului Nifon Niculescu (1860-1923), ierarh cu preocupări majore in domeniul muzicii bisericeşti”.

In prima jumătate a acestei luni, va fi aşezată o placă comemorativă din marmură in partea dreaptă a crucii de piatră de la mormantul (cenotaf) Episcopului Nifon Niculescu din Cimitirul Şerban Vodă – Bellu, cu o nouă fotografie a ierarhului şi următorul text: Osemintele ierarhului Nifon al Dunării de Jos au fost strămutate in Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Anul 2021, luna Septembrie, Ziua 26.

Tot in martie, in ziua de 18, va fi resfinţită crucea restaurată, existentă la mormantul fostului ierarh, şi va fi binecuvantată noua placă memorială. In continuare, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru ierarh şi fiul său, Simeon Nicolescu (1888-1941), care a fost muzician, compozitor şi fost dirijor al corului de la Biserica „Domnia Bălaşa” din Bucureşti.

Slujbele din 18 martie vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi de Părintele Florin Busuioc, Protopopul Protoieriei Sector 3 Capitală.

Episcopul Nifon Niculescu

Episcopul Nifon Niculescu s-a născut la București in 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsă­torit in 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției. In 1895, a fost ales Arhi­ereu-vicar al Mitropoliei Ungro­vlahiei, cu titulatura „Ploieștea­nul”, după ce imbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.

Intre 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras in 1922 pe motive de sănătate. Sfarșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul Romaniei (8 decembrie 1920). In timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.

Ierarhul a trecut la viața veșnică pe 27 februarie 1923 și a fost inmormantat in cimitirul „Șerban Vodă” – Bellu din Capitală. Inmormantarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut parte de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era  văzut ca o victimă intarziată a atentatului de la Senat.

In anul 2021, cu binecuvantarea Patriarhului Daniel şi la iniţiativa Arhiepiscopului Casian, osemintele Episcopului Nifon Niculescu, au fost exhumate din cripta familiei sale de la cimitirul bucureştean „Şerban Vodă” – Bellu pentru a fi aşezate, la data de 26 septembrie 2021, in spaţiul amenajat din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Episcopul Nifon Niculescu a fost in timpul lui psalt şi caligraf şi s-a distins prin preocuparea pentru muzica bisericească. La Galați a sporit importanța Școlii de Cantăreți bisericești, de altfel fiind cunoscut ca cel care a propus, constant, in cadrul Sfantului Sinod, intărirea și valorizarea statutului de cantăreţ in biserică. Se pare că a intreprins demersuri de pionierat, propunand studierea psaltichiei și a cantului religios-coral in spa­țiul academic romanesc, lucru ce se dorea realizat prin inființarea unor catedre universitare de muzică bisericească.

Ierarhul este şi autorul lucrării „Carte de muzică bisericească pe psaltichie și pe note liniare pentru trei voci (București, 1902)”.

Citeşte şi:

  • Povestea deshumării osemintelor Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos
  • Episcopul Nifon Niculescu a fost așezat in cripta Catedralei din Galați, pe care a ctitorit-o in 1917

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 39

Id: 77943

Data: Mar 7, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).