Patriarhul Romaniei: Precizari despre Sfantul si Marele Sinod

02

In cuvantul sau din Duminica a VII-a dupa Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic) Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a vorbit si despre Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe care va avea loc luna aceasta, in perioada 16 – 27 iunie 2016, in Creta.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a precizat ca acest sinod arata necesitatea intaririi noastre in credinta, in viata duhovnieasca si in intensificarea misiunii ortodoxe in lume.

Acest sinod nu va formula dogme noi, nu va formula canoane noi, nu va face modificari la slujbele bisericesti, dar este un sinod care doreste o marturisire a credintei in comun, in mod solemn, intr-o lume foarte tulburata, intr-o lume plina de provocari. Cea mai mare provocare este necredinta, secularizarea, delasarea duhovniceasca, lepadarea de credinta crestina si lepadarea de vietuirea crestina. Avem de-a face cu o lume in care ateismul prinde din ce in ce mai mult teren si noi trebuie sa afirmam importanta credintei dreptmaritoare pentru mantuirea sufletului si pentru viata in armonie, in familie, in Biserica, in societate. Este nevoie de o marturisire mai intensa a credintei impreuna. Cu alte cuvinte, spre deosebire de sinoadele ecumenice, acesta nu este un sinod care dezbate o anumita dogma sau o anumita invatatura de credinta noua, ci arata necesitatea intaririi noastre in credinta, in viata duhovniceasca si in intensificarea misiunii ortodoxe in lume. Deci, acesta va fi mai mult un sinod misionar - pastoral cu implicatii sociale, nu un sinod dogmatic, liturgic sau de modificare a sfintelor canoane, a spus Preafericirea Sa.

Ceea ce este important din punct de vedere liturgic este ca acest sinod consfinteste importanta postului, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane:

In sfintele canoane se vorbeste numai despre Postul Sfintelor Pasti. Acest sinod va intari, va confirma importanta Postului Craciunului, importanta Postului Adormirii Maicii Domnului si importanta Postului Sfintilor Apostoli. Aceste trei posturi nu se afla mentionate in canoanele Bisericii, ci doar in evlavia Bisericii si au devenit o traditie. Acum noi nu diminuam postul, ci aratam ca toate posturile randuite de Biserica sunt necesare pentru cresterea duhovniceasca, pentru sporirea in viata noastra crestina si pentru a intari rugaciunea. Cand postim intarim si rugaciunea, dar si milostenia.

Patriarhul Romaniei despre Sfantul si Marele Sinod: Avem nevoie de exprimarea unitatii, dar si a co-responsabilitatii" - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane

Foto: Arhiva

The post Patriarhul Romaniei: Precizari despre Sfantul si Marele Sinod appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 612

Id: 60144

Data: Jun 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei