IPS Laurentiu: Biserica este scoala rugaciunii

02

Sute de credinciosi au participat in Duminica dupa Inaltarea Domnului (12 iunie 2016) la Sfanta Liturghie oficiata in Catedrala mitropolitana din Sibiu de Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, informeaza site-ul oficial al Eparhiei. In soborul de preoti si diaconi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane si cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Sfantul Andrei Şaguna din Sibiu.

In cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Razvan Hascau a fost hirotonit preot pentru Parohia Teliu-Vale, judetul Brasov.

Raspunsurile liturgice au fost date de corala Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijata de decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Şcoala rugaciunii este Biserica

La sfarsitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit credinciosilor despre Evanghelia duminicii a 7-a dupa Pasti, in care s-a prezentat Rugaciunea lui Iisus. Ierarhul a subliniat rolul rugaciunii in viata duhovnicesca a credinciosilor si in viata Bisericii.

Este impresionanta rugaciunea aceasta inaltata de Fiul lui Dumnezeu, preluand cu Sine toata datoria firii umane dependente de Dumnezeu, dar printr-o totala daruire de Sine. Invatam astazi ce valoare are rugaciunea, pentru ca de foarte multe ori intelegem rugaciunea ca o simpla adresare catre Dumnezeu prin cereri. In mintea noastra primeaza rugaciunea de cerere, dar iata cum Mantuitorul Iisus Hristos ne invata El, prin rugaciunea Sa, ca scoala rugaciunii este Biserica. Biserica ne invata ca, intai de toate, sa-I aducem lui Dumnezeu preamarire, a spus ierarhul.

In semn de pretuire fata de activitatea coralei Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dar si fata de legaturile culturale, academice si teologice dintre cele doua Facultati de Teologie, IPS Mitropolit Laurentiu a oferit distinctia Crucea saguniana pentru preoti dirijorului, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. De asemenea, ierarhul a oferit intregului cor un act de cinstire.

Am venit aici cu gandul de a-l readuce in memorie, in amintire si prezenta cu sufletul pe marele compozitor parintele Gheorghe Şoima. De aceea am intrepretat liturgia sa, numita <<Liturgia dogmatica>> si in felul acesta sa-i simtim prezenta plina de har, o prezenta mangaietoare, care a facut din Catedrala mitropolitana din Sibiu una dintre cele mai ravnite biserici din Transilvania prin corul pe care l-a dirijat si prin seriile de absolventi ai Institului Teologic de la Sibiu, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

[gallery link="file" ids="135146,135147"]

 

The post IPS Laurentiu: Biserica este scoala rugaciunii appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1099

Id: 60148

Data: Jun 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei