PS Varlaam a sfinţit la Mănăstirea Antim racla in care va fi aşezat un veşmant al Sf. Filofteia

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a sfinţit sambătă la Mănăstirea Antim racla in care va fi aşezat un veşmant al Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, precum şi o icoană a muceniţei.

„Am trăit astăzi un moment deosebit cand cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost sfinţită această raclă frumoasă din argint, impodobită cu emailuri reprezentand pe Sfanta Muceniţă Filofteia şi pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorul acestei mănăstiri, in care va fi aşezat astăzi la Curtea de Argeş un veşmant care a adăpostit o vreme sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia”.

„Obştea acestei mănăstiri, condusă de părintele stareţ, Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu, a solicitat această binecuvantare deosebită, intrucat Sfanta Muceniţă Filofteia este legată de istoria mai nouă a acestei mănăstiri şi anume, de faptul că in timpul Primului Război Mondial, vreme de un an de zile, intre 1917-1918, sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aduse pentru mai multă protecţie şi siguranţă aici la Bucureşti şi aşezate in Mănăstirea Antim”, a afirmat Episcopul vicar patriarhal la momentul sfinţirii.

Ierarhul a mai precizat că veşmantul Sfintei Filofteia se va adăuga fragmentelor din moaştele celor 40 de mucenici de la Lacul Sevastiei din Armenia, ale Sfantului Irodion de la Lainici, ale Sfintei Muceniţe Agata şi ale altor sfinţi mucenici, aşezate in biserica mănăstirii bucureştene.

„Pentru mănăstirea aceasta care desfăşoară o activitate liturgică şi socială cunoscută, este o binecuvantare aducerea acestui veşmant, pentru că in duminici şi sărbători aici vin şi multe familii cu copiii, pentru a fi impărtăşiţi”.

„Iar veşmantul acesta va fi o incurajare pentru copiii care vor cunoaşte mai indeaproape viaţa Sfintei Cuvioase Filofteia care a murit pentru credinţa ei puternică, pentru evlavia ei şi pentru faptul că deşi avea doar 12 ani, trăia cu intensitate invăţătura Evangheliei invăţată de la mama sa care a lăsat-o orfană la o varstă destul de mică şi va fi o incurajare pentru aceşti copii, pentru formarea lor intr-o societate in care avem nevoie de harul lui Dumnezeu, de ajutorul şi de pilda sfinţilor şi de multă osteneală pentru a invinge toate capcanele şi toate ispitele pe care societatea modernă le intinde inaintea noastră și mai ales inaintea celor tineri, care sunt in curs de formare”.

Părintele Episcop a subliniat că nu este intamplător că sfințirea acestei racle a avut loc in ziua in care o cinstim pe Sfanta Nina, luminătoarea Georgiei, „pentru că poporul care ni l-a dăruit pe Sfantul Antim Ivireanul a fost creștinat prin misiunea acestei sfinte femei”.

„Sfantul Antim Ivireanul, ca Mitropolit al Ţării Romaneşti, a ajuns de multe ori la Curtea de Argeş şi s-a inchinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, iată că biserica ocrotită de el primeşte un veşmant al acestei sfinte in ziua in care pomenim pe unul dintre ocrotitorii Georgiei”.

„Dumnezeu să dăruiască tuturor celor care vor sfinţi icoana restaurată şi sfinţită astăzi dimpreună cu racla veşmantului Sfintei Muceniţe Filofteia multă sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu pentru implinirea faptelor celor bune”, a spus, in incheiere, PS Varlaam Ploieşteanul.

Veşmantul Sfintei Filofteia va fi adus la Bucureşti de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, de o delegaţie a Mănăstirii Antim, condusă de părintele stareţ Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu.

In această după amiază, de la orele 17:30, la Mănăstirea Antim are loc intampinarea raclei cu veşmantul Sfintei Filofteia, urmată de o procesiune in jurul bisericii mănăstirii şi Slujba de Priveghere.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită intre anii 1713-1715, prin strădania Sfantului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile intocmite chiar de acesta.

Mai multe imagini de la eveniment in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 195

Id: 77683

Data: Jan 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).