Sfantul si Marele Sinod: Autonomia si modul ei de proclamare (Document oficial)

Autonomia

Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a analizat subiectul Autonomiei si modul ei de proclamare . Astfel, a fost discutat documentul corespunzator transmis de cea de-a V-a Conferinta Panortodoxa Presinodala (Chambésy, 10-17 octombrie 2015), pe care l-a aprobat cu unele mici amendamente, dupa cum urmeaza.

Aspectele examinate de catre Sinod, privind acest document, se refera la:

a. notiunea, continutul si diferitele forme ale institutiei Autonomiei;
b. conditiile prealabile pe care trebuie sa le indeplineasca o Biserica locala, pentru a solicita autonomia sa din partea Bisericii Autocefale, de care apartine;
c. competenta exclusiva a Bisericii Autocefale de a incepe si incheia procedura de acordare a autonomiei unei parti din jurisdictia sa canonica; Bisericile Autonome nu se intemeiaza in spatiul geografic al diasporei ortodoxe;
d. consecintele acestui act eclezial asupra relatiilor Bisericii proclamate autonoma atat cu Biserica Autocefala, de care apartine, cat si cu alte Biserici Ortodoxe Autocefale;

1. Institutia Autonomiei exprima, din punct de vedere canonic, statutul de independenta relativa sau partiala al unei parti ecleziale specifice in raport cu jurisdictia canonica a Bisericii Autocefale de care apartine canonic.
a) Pe parcursul aplicarii acestei institutii in practica ecleziala s-au format diferite grade de dependenta referitoare la relatiile Bisericii Autonome cu Biserica Autocefala de care depinde.
b) Alegerea Intaistatatorului Bisericii Autonome este aprobata sau efectuata de catre organismul eclesiastic competent al Bisericii Autocefale, al carei Intaistatator este pomenit de catre Intaistatatorul Bisericii Autonome si de care acesta (din urma n.tr.) depinde in mod canonic.
c) In functionarea institutiei Autonomiei exista diferite moduri de aplicare a ei in practica ecleziala, care sunt determinate de gradul de dependenta al Bisericii Autonome fata de Biserica Autocefala.
d) In unele forme de autonomie, gradul de dependenta al Bisericii Autonome se exprima, de asemenea, prin participarea Intaistatatorului ei la Sinodul Bisericii Autocefale.

2. Competenta canonica pentru initierea si incheierea procedurii de acordare a autonomiei unei parti din jurisdictia sa canonica apartine Bisericii Autocefale de care depinde canonic Biserica proclamata autonoma. Astfel:
a) Biserica locala care solicita autonomia, daca indeplineste conditiile bisericesti, canonice si pastorale necesare, depune cererea sa in acest sens la Biserica Autocefala de care depinde, explicand motivele importante care au impus inaintarea cererii sale;
b) La primirea cererii, Biserica Autocefala evalueaza in sinod conditiile prealabile si motivele prezentarii acelei cereri si decide sa acorde sau nu autonomia. In cazul unei decizii pozitive, ea elibereaza Tomosul respectiv, care stabileste limitele geografice si relatiile Bisericii Autonome cu Biserica Autocefala de care depinde, conform criteriilor stabilite de traditia bisericeasca.
c) Intaistatatorul Bisericii Autocefale comunica Patriarhiei Ecumenice si celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale proclamarea Bisericii Autonome.
d) In relatiile ei interortodoxe, intercrestine si interreligioase, Biserica Autonoma se exprima prin intermediul Bisericii Autocefale de la care a primit autonomia.
e) Fiecare Biserica Autocefala poate sa acorde statutul de autonomie numai in limitele circumscriptiei sale teritoriale canonice. In spatiul Diasporei Ortodoxe, nu se infiinteaza Biserici Autonome decat dupa un consens panortodox asigurat de catre Patriarhia Ecumenica potrivit practicii panortodoxe in vigoare.
f) In cazul acordarii statutului de autonomie in aceeasi zona geografica bisericeasca de catre doua Biserici Autocefale, ceea ce ar duce la contestarea autonomiei din partea fiecareia, partile implicate se adreseaza impreuna sau separat Patriarhiei Ecumenice, astfel ca aceasta sa identifice solutia canonica in legatura cu acea chestiune, potrivit practicii panortodoxe in vigoare.

3. Consecintele pentru Biserica Autonoma si relatia sa cu Biserica Autocefala, care rezulta din proclamarea autonomiei, sunt urmatoarele:
a) Intaistatatorul Bisericii Autonome pomeneste doar numele Intaistatatorului Bisericii Autocefale.
b) Numele Intaistatatorului Bisericii Autonome nu este inscris in diptice.
c) Biserica Autonoma primeste Sfantul Mir de la Biserica Autocefala.
d) Episcopii Bisericii autonome sunt alesi, instalati si judecati de organismul bisericesc competent propriu. In caz de incapacitate evidenta a Bisericii Autonome in acest sens, aceasta este asistata de catre Biserica Autocefala de care depinde.

The post Sfantul si Marele Sinod: Autonomia si modul ei de proclamare (Document oficial) appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 755

Id: 60510

Data: Jul 6, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei