Inălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului roman

In ziua de joi, 25 mai 2023, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Romană vor fi trase in semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor romani la sărbătoarea Inălţării Domnului a fost hotărată de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărari sinodale din anii 1999 şi 2001, cand această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Inălţării Domnului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului roman.

Reamintim că la fiecare Sfantă Liturghie săvarșită in bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii romani din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de luptă, in lagăre şi in inchisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru intregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului roman.

Prin credința, curajul și jertfa lor, eroii romani au contribuit la consolidarea conștiinței și demnităţii naționale, afirmate concret prin dobandirea independenței, realizarea unităţii statului și apărarea constantă a libertăţii in istoria poporului nostru.

Din acest motiv, Catedrala Națională din București este dedicată memoriei tuturor eroilor romani, primul ei hram fiind Inălțarea DomnuluiZiua Eroilor, iar al doilea hram Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei.

Biroul de Presă al Patriarhiei Romane

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 77

Id: 78357

Data: May 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).