Sihăstria Putnei a oferit fragmente din moaștele Sf. Sila, Paisie și Natan Arhiepiscopului de Michalovce și Kosice

Fragmente din moaștele Sfinților Sila, Paisie și Natan au fost oferite duminică de obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei Arhiepiscopului Gheorghe de Michalovce și Kosice (Biserica Cehiei și Slovaciei).

Arhiepiscopul de Michalovce și Kosice le-a adresat credincioșilor in romană salutul: „Hristos a inviat!” și a precizat că, deși in Biserică nu vorbim toți aceeași limbă, „impărtășim aceeași nădejde și, mai ales, același Sange: al Domnului nostru Iisus Hristos”.

„Acum, cand sper că majoritatea vă veți impărtăși cu Sfintele Taine, Sangele Domnului nostru Iisus Hristos va deveni sangele fiecăruia dintre voi. Așa că prin venele noastre� va curge exact același sange. Acesta este modul real prin care noi devenim frați și surori, fără ideologii sau promisiuni politice”, a mai spus ierarhul.

„Biserica este răspunsul la dorința de frățietate universală. Pentru că, de fapt, noi, toți, laolaltă, suntem Biserica. Iar Biserica este Trupul lui Hristos. Biserica este prezența reintrupată a Domnului Hristos in această lume.”

Inaltpreasfinția Sa a mai vorbit despre orbirea spirituală a celor din afara Bisericii, care refuză să vadă Biserica ca pe o comuniune, o frăție, universală, dar și a celor din interior Bisericii, care refuză să-și vadă frații, crezandu-se mai buni decat cei din jur.

Medicamentul pentru ambele feluri de orbire spirituală este Sfanta Impărtășanie primită cu binecuvantarea duhovnicului și in duhul smereniei, a mai spus părintele arhiepiscop.

Arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al mănăstirii, a amintit după slujbă că, inainte ca Biserica Cehiei și Slovaciei să devină autocefală, a existat o perioadă cand episcopii acestor ținuturi erau hirotoniți in Cetatea Sucevei, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, unde era scaunul Mitropoliei Moldovei.

Părintele stareț a mai menționat că ortodocșii din Cehia și Slovacia incă „păstrează in casele lor, din moși-strămoși, icoana Sf. Ioan de la Suceava ca protector și ajutător și mijlocitor inaintea lui Dumnezeu pentru nevoile lor”.


Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce și Kosice a fost oaspetele Mănăstirii Sihăstria Putnei in perioada 17-21 mai, timp in care a vizitat mai multe mănăstiri din Bucovina.

Fragmentele din moaștele sfinților au fost oferite Arhiepiscopiei de Michalovce și Kosice cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Inaltpreasfințitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Putnei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 31

Id: 78356

Data: May 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).