Și-au serbat ocrotitorul: Parohia Schiedam/Rotterdam a implinit 42 de ani de ani de existență

Parohia Schiedam/Rotterdam, prima parohie ortodoxă romană din Țările de Jos, a implinit săptămana trecută 42 de ani de existență. Comunitatea a marcat momentul duminică, prin rugăciune către ocrotitorul său, Sf. Grigorie Teologul.

Părintele Paroh Ioan Dură a oficiat Sfanta Liturghie și slujba Litiei in cinstea Sfantului Grigorie Teologul, urmate de procesiunea cu sfintele moaște și icoana sfantului. Au fost cinstiți și Sfinții Trei Ierarhi prin citirea acatistului lor.

Parohul le-a mulțumit enoriașilor pentru atașament și sprijin și i-a indemnat să păstreze și să transmită generațiilor viitoare credința creștină ortodoxă și valorile autentic romanești.

Rugăciunea a fost urmată de o recepție organizată de enoriașele parohiei, la care a participat și adjunctul șefului de misiune de la Ambasadei Romaniei la Haga.

Sărbătoarea acestui celui de-al 42-lea an aniversar al parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam va fi inclusă in catalogul pe care Muzeul „Catharijneconvent” din Utrecht il realizează despre comunitățile religioase din Țările de Jos. Primul exemplar al acestui catalog va fi oferit Regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos.

Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a fost inființată de Părintele Paroh Ioan Dură cu binecuvantarea Patriarhului Iustin Moisescu. Prima liturghie a fost oficiată la Utrecht, in 25 ianuarie 1981.

In 2001, comunitatea a inființat o bibliotecă romanească, din 2007 are o școală parohială, iar din 2015 un muzeu parohial. Un an mai tarziu a luat naștere Asociația Femeilor Ortodoxe din parohie, iar in 2018 a fost pictată Icoana Maicii Domnului de la Schiedam (2018).

In același an a debutat proiectul denumirii unui nou soi de lalea cu numele „Doamnei Maria Brancoveanu”, iar in grădina parohială a fost instalată o Troiță. Anul trecut, comunitatea a plantat in curtea bisericii din Schiedam, Olanda, un puiet din Teiul lui Eminescu de la Iași.

Parohia activează in plan spiritual, cultural, educațional și socio-umanitar. Una dintre misiunile asumate este contribuția la păstrarea identității naționale a romanilor din diaspora.

Părintele Paroh Ioan Dură este și protopop al Olandei și Belgiei flamande.

Foto credit: Parohia Schiedam/Rotterdam

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 51

Id: 77763

Data: Feb 1, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).