Familia preotului ca model de pastorație: Conferința preoților și preoteselor din Arhiepiscopia Chișinăului

Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului a organizat săptămana trecută, in ziua de pomenire a Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, conferința preoților și a preoteselor din eparhie, cu tema „Familia preotului – model de pastorație creștină”.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvantarea Inaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a Inaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Conferința a fost precedată de Sfanta Liturghie. Slujba a fost oficiată in biserica Parohiei „Sf. Ier. Grigorie Palama” din Chișinău de Arhim. Iustinian Budescu, vicar administrativ eparhial.

I s-au alăturat in slujire Arhim. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și Exarhul Mănăstirilor din județul Botoșani, care a fost și invitatul special al evenimentului, părinți de la centrul eparhial, precum și protopopii a patru protoierii din Mitropolia Basarabiei: Chișinău, Hancești, Călărași, respectiv Orhei și Criuleni.

Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului a organizat Conferința preoților și a preoteselor din eparhie joi, 26 ianuarie 2023. Foto: Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului

In cuvantul de invățătură, Arhim. Ioan Harpa a vorbit despre Sf. Ier. Iosif cel Milostiv ca filantrop, traducător, compozitor, interpret și promotor al muzicii bizantine. Starețul a subliniat rolul Mitropolitului Iosif Naniescu in dezvoltarea muzicii bisericești.

Starețul a atras atenția că, in funcție de efectul ei, sunt trei tipuri de muzică: cea care ne coboară in iad, cea care ne menține in lumea și cea care ne inalță la cer.

După slujbă și după agapa frățească oferită de Parohia „Sf. Ier. Grigorie Palama”, participanții au vizitat șantierul bisericii parohiale.

Conferința tema „Familia preotului – model de pastorație creștină”, susținută de Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, a avut loc in a doua parte a zilei.

Starețul a evidențiat importanța familiei preotului in contextul unei lumi secularizate și a oferit trei repere pentru o viață de familie creștină: privirea in aceeași direcție, spre Hristos; dobandirea puterii de Sus, de la Dumnezeu; verificarea proprie, pas cu pas, cu duhovnicul.

Acesta trebuie să fie un model de urmat și pentru credincioșii păstoriți de preot, a spus arhimandritul.

Starețul de la Popăuți a asemănat viața de familie a preotului cu o orhidee. Precum orhideea iși asigură hrana prin rădăcinile sale aeriene, nu din sol, la fel și familia preotului trebuie să-și tragă seva din Cer, de la Dumnezeu, ca să poată sluji atat lui Dumnezeu, cat și oamenilor.

Conferința a fost urmată de o rundă de intrebări și răspunsuri privind diferite aspecte ale vieții de familie a preotului: relația dintre soți, educația copiilor, aspecte duhovnicești ale vieții de familie și altele asemenea.

Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului a organizat Conferința preoților și a preoteselor din eparhie joi, 26 ianuarie 2023. Foto: Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului

Discuțiile au fost moderate de Părintele Nicolae Crețu, Consilier la Sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului și parohul comunității „Sf. Ier. Grigorie Palama” din Chișinău.

Conferința a reprezentat primul eveniment major al anului in Arhiepiscopia Chișinăului.

Anul 2023 a fost declarat de Patriarhia Romană drept „Anul omagial al pastorației persoanelor varstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cantăreților bisericești”.

Foto credit: Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 46

Id: 77762

Data: Feb 1, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).