Guvernul romān dotează cu tehnologie informatică șase școli cu predare īn limba romānă din regiunea Cernăuți

Șase școli din regiunea Cernăuți, īn Bucovina de Nord, vor fi dotate cu aparatură electronică și softuri educaționale īn limba romānă. Proiectul este realizat prin implicarea unei organizații a romānilor din regiune, Societatea Anastasia din Ciudei, care a primit finanțare de la Guvernul Romāniei.

Cabinetele de limba romānă ale școlilor vor fi dotate cu table inteligente, laptopuri, videoproiectoare, imprimante color, aparate de laminat, mobilier și materiale consumabile, iar cinci grupe de grădiniță vor primi și ele dotări.

Comuna Ciudei, situată la 70 de kilometri distanță de Rădăuți, are 15.560 de locuitori. Īn localitatea sunt șapte școli și cinci grădinițe. Īn șase dintre școli, limba de predare este romāna, iar grădinițele au cel puțin o grupă cu predare īn limba romānă.

Dotarea lor cu tehnologie informatică, accesul la softuri educaționale, achiziționarea de materiale didactice pentru copii va permite aprofundarea cunoștințelor de limba și literatura romānă ale elevilor, īmbunătățirea rezultatelor lor, dezvoltarea abilităților de a crea prezentări literare, afișe, grafice, bloguri.

„Studierea limbii romāne īn școală prezintă o importanță inestimabilă, deoarece limba romānă este expresia cea mai cuprinzătoare a ființei naționale a poporului romān, ea identificāndu-se cu existența milenară a acestui popor”, transmit reprezentanții Societății Anastasia.

„Astfel, devine acută necesitatea promovării și dezvoltării limbii romāne ca limbă maternă īn comunitățile istorice din Ucraina, iar Departamentul pentru Romānii de Pretutindeni īntinde o mānă de ajutor semnificativ mediului asociativ și cultural romānesc din Bucovina de Nord.”

Grantul de peste 450.000 de lei este oferit de Departamentul pentru Romānii de Pretutindeni prin „Programul Sprijinirea educației īn limba romānă / Linia B: Limba romānă pentru elevii din nordul Bucovinei – o perlă cusută īn ia strămoșească” și a fost atras cu sprijinul primarului comunei Ciudei, Anatolie Pițul.

Sursa foto: BucPress.eu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 15

Id: 77417

Data: Nov 24, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).