In jud. Argeș se construiește o mănăstire cu randuială athonită pusă sub ocrotirea Sf. Neagoe Basarab

Părinți athoniți romani și credincioși care frecventează comunitățile romanești din Sf. Munte Athos au inițiat construirea unei mănăstiri cu randuială athonită pusă sub ocrotirea Sf. Domnitor Neagoe Basarab. Aceasta va fi situată la Vlădești, nu departe de ctitoria de la Curtea de Argeș a domnitorului.

Sfantul Neagoe Vodă Basarab a fost ales ca ocrotitor pentru că a fost un rugător isihast și a marcat istoria, cultura și viața Bisericii Romane, dar și pentru că a făcut donații și ctitorii numeroase in Sf. Munte Athos.

Starețul noului așezămant este Ierom. Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, care l-a avut naș de călugărie pe Arhim. Ioanichie Bălan, iar indrumător duhovnicesc al obștii este Părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos.

Sf. Neagoe Basarab, ctitor la Curtea de Argeș și in Sf. Munte

Portretul votiv al Sf. Neagoe Basarab din vechea biserică episcopală de la Curtea de Argeș – astăzi, pictura se află in colecția Muzeului Național de Istorie a Romaniei

„Acest proiect are o semnificație duhovnicească și importanță simbolică deosebită, intrucat călugări romani athoniți vin, din patria isihasmului, cu intenția să ctitorească mănăstire in numele voievodului isihast ctitor la Athos”, explică Ierom. Cosma Giosanu.

„Personal, am acceptat cu bucurie și ravnă, dar și cu destule ezitări, să fiu implicat in acest proiect. Cu o parte dintre părinții romani athoniți, de la Chilia Buna Vestire din Schitul Lacu, am ucenicit impreună la Mănăstirea Sihăstria o perioadă indelungată, la picioarele marilor duhovnici Paisie Olaru, Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan, Casian Frunză, Macarie Tănase.”

„Am fost chemat să particip la realizarea acestui frumos și duhovnicesc proiect, in care se dorește a se imbina in mod armonios și practic tradiția athonită și cea romanească și, implicit, moștenirea patristică a Sfinților Părinți ai Sihăstriei (Cleopa, Paisie, Ioanichie, Onufrie) cu cea a Marilor Cuvioși athoniți (Iosif Isihastul, Porfirie, Paisie, Siluan, Dionisie, Petroniu)”, mai spune noul stareț.

Proiectul a fost primit cu entuziasm și multă bunăvoință din partea Arhiepiscopului Calinic al Argeșului și Muscelului. Cu binecuvantarea ierarhului, in cadrul Centrului Eparhial a fost inființat temporar Schitul „Neagoe Vodă Basarab”, care a primit o donație de teren in comuna Vlădești, de la credinciosul Gheorghe Axinte.

„Acum suntem la stadiul cand se fac toate demersurile legiuite la autoritățile abilitate pentru a primi autorizațiile necesare ridicării sfantului locaș. In paralel, consultăm mai mulți arhitecți in vederea intocmirii proiectului așezămantului monahal”, spune Părintele Stareț Cosma Giosanu.

Paraclise inchinate Sf. Teofana Basarab și cuvioșilor de la Sihăstria

Ansamblul monahal va avea două incinte independente, explică ieromonahul.

„Prima incintă va cuprinde biserica principală, inchinată Sfantului Neagoe Basarab, iar pe langă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale inchinate Sfantului Nifon Patriarhul Constantinopolului și Sfintei Teofana Basarab.”

La subsolul bisericii principale va fi un paraclis cu baptisteriu inchinat Cuvioșilor de la Sihăstria: Paisie Olaru și Cleopa Ilie.

Biserica principală va fi inconjurată de un corp de chilii, trapeză, bucătărie, bibliotecă, birouri și alte anexe. Incinta a doua, rezervată exclusiv monahilor din obște, va cuprinde un paraclis inchinat Cuvioșilor Iosif Isihastul și Paisie Aghioritul, o mică bucătărie cu trapeză, chilii și alte anexe.

Arhondaricul pentru cazarea inchinătorilor va avea un paraclis și va fi construit in proxima vecinătate a incintei principale.

„Dorim ca intregul ansamblu monahal să fie construit in stil arhitectural brancovenesc combinat in mod armonios cu cel athonit”, explică starețul.

Piatra de temelie a bisericii va fi pusă după Sfintele Paști de Inaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului, la o dată care va fi anunțată ulterior.

Călăuziți de părinții romani din Sf. Munte

Obștea va beneficia de călăuzirea spirituală a părinților de la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Sf. Munte Athos.

„Se dorește ca toți viețuitorii obștii noastre monahale să facă un stagiu de pregătire și formare duhovnicească la Sfantul Munte Athos”, mai spune Părintele Stareț.

„Mulțumim tuturor care ajută in orice chip, după posibilități, ctitorirea acestui Sfant Locaș și rugăm pe Bunul Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe Sfantul Voievod Neagoe Basarab să răsplătească fiecăruia dragostea, jertfa și bunăvoința”, a mai transmis Ierom. Cosma Giosanu.

Donează

Cont: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001 (Lei)
Cont: RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004 (Euro)
Banca Comercială Romană

Email: [email protected]
Tel: +40745 535 270

Foto: Schitul „Neagoe Vodă Basarab”

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 183

Id: 77744

Data: Jan 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).