Paraclisul Institutului Oncologic București, un proiect pentru pacienții din toată țara și familiile lor

In curtea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București se lucrează la o biserica ce va deservi nevoile spirituale ale celor din această instituție – pacienți și personal medical.

Preotul Misionar Gheorghe Subțirică coordonează lucrările cu convingerea că „este un proiect de inaltă importanță spirituală pentru pacienții și aparținătorii veniți din toată țara, precum și pentru cadrele medicale care se ostenesc pentru binele pacienților”.

Lucrările, incepute in 25 octombrie 2021, au ajuns la cota + 1,3 metri deasupra subsolului. Proiectul, grațios și perfect proporționat, a fost realizat in stil postbrancovenesc de arhitectul Șerban Alexandru Popa, care a proiectat peste 30 de biserici.

„Am avut o cooperare foarte stransă, cu doleanțe și solicitări din partea mea, pe care domnul arhitect, cu bogata sa pricepere, le-a rezolvat”, spune părintele.

Pr. Gheorghe Subțirică pe șantierul bisericuței, care la final va arăta ca o mică bijuterie in stil postbrancovenesc. Foto: Capela Institutului de Oncologie București

Cand a văzut macheta, arhitectul a spus: „Este cea mai frumoasă biserică de mici dimensiuni pe care am făcut-o”. „Este o bijuterie!” i-a răspuns părintele.

Il oferă pe Dumnezeu bolnavilor

Din 2014, Părintele Gheorghe Subțirică face o misiune care nu este deloc ușoară la Institutul Oncologic București. „Unii m-au intrebat de ce acolo, că e misiune grea. Dar am mers cu credință in bunul Dumnezeu și cu gand de a face lucruri bune și de a-i intări pe oameni”, spune preotul misionar.

„Am pus mereu accentul și pe familie. Este foarte important să avem in vedere și familia, care este necăjită, amărată pentru suferința celui drag.”

Misiunea sa este să Il ofere pe Dumnezeu bolnavilor. Cei mai mulți se vindecă doar sufletește, dar, din perspectiva veșniciei, acesta este cel mai important lucru. De-a lungul timpului, părintele a văzut oameni care și-au revenit in mod inexplicabil din comă după rugăciunea de dezlegare – numai pentru a-și putea mărturisi păcatele și a primi Sf. Impărtășanie.

O vindecare nesperată

Sunt și exemple de vindecări neașteptate. „Acum vreo șase ani, in prima săptămană din Postul Mare, m-a chemat un pacient să-l impărtășesc. După ce l-am spovedit și l-am impărtășit, l-am intrebat pe colegul de salon dacă vrea și el să se spovedească și să se impărtășească. Pe un ton mai rece, acela mi-a zis că nu”, povestește Părintele Gheorghe Subțirică.

„L-am intrebat dacă este de credință ortodoxă și a zis că da. Uitați ce vă invăț, i-am spus: spovedania spală păcatele noastre, ne impacă cu Dumnezeu, că toți greșim, iar Impărtășania ne unește cu Hristos Domnul, cu Trupul și Sangele Lui, cu Hristos, Care i-a vindecat pe bolnavi. Și, dacă ai credință, te poate vindeca și pe tine.”

A doua zi, părintele a primit un telefon de la o doamnă care spunea că soțul ei vrea să se spovedească și să se impărtășească. Ajuns in salon, a văzut că era domnul cu care vorbise in ajun.

„Spovedindu-l, l-am intrebat: �Ce te-a făcut să mă chemi?� Și mi-a zis: �Părinte, eu, de trei luni de zile, nu mă pot ridica din pat. Sunt foarte grav bolnav. Ieri, cand ați venit la mine și mi-ați zis că, prin Impărtășanie mă fac bine, că Hristos mă vindecă, am prins curaj, credință și am zis că vreau să mă impărtășesc și eu. Am simțit că eu vreau să mă fac bine, dar ceva negativ imi spunea: nu, nu, nu – toată noaptea cand la o ureche, cand la alta. Și tocmai de aceea v-am chemat�.”

Șantierul paraclisului Institutului de Oncologie București. Foto: Capela Institutului de Oncologie București

Preotul l-a indemnat să se spovedească și să impărtășească mereu, macar o data la 40 de zile și să aibă credință că Dumnezeu il poate vindeca – mai ales prin unirea cu El, in Sfanta Impărtășanie.

După 40 de zile, in ultima săptămană a Postului Mare, a venit la Capelă un domn de vreo 55-60 de ani, imbrăcat in sacou, și l-a intrebat: „Părinte, știți cine sunt? M-ați impărtășit acum cateva săptămani și v-am povestit că mă gandeam să mă impărtășesc și parcă cineva imi tot zicea: nu”.
„Dumneavoastră sunteți?” a răspuns Părintele Gheorghe Subțirică.

„Da. Părinte, in a treia zi după Sfanta Impărtășanie, m-am ridicat din pat. Am vrut să vă caut, să vă mulțumesc, dar asistentele nu m-au lăsat, am continuat tratamentul. Ii mulțumesc Lui Dumnezeu”, a răspuns omul.

După șase luni, acest pacient a revenit la capela spitalului și Ii mulțumea lui Dumnezeu că era bine.

Copiii spirituali de la secția de oncologie

Părintele Gheorghe Subțirică merge permanent și la copiii din Secția de Oncologie Pediatrică. „De multă vreme, pun accentul și pe părinți, ii spovedesc și ii impărtășesc și pe ei, nu numai pe copii. Consider că și ei au mare, mare nevoie, fiind acolo in suferință”, spune Părintele Gheorghe Subțirică.

„A fost acum cațiva ani un copilaș, dacă nu mă inșel Luca il chema, care era foarte credincios”, iși amintește preotul. „Și era intr-un salon separat alt copilaș, pe care Luca il știa și era prieten cu el. Luca a simțit cand prietenul acesta al lui a murit. A avut această descoperire.”

„Am visat că a plecat la Dumnezeu și e bine acolo. Și eu o să plec după el”, i-a spus Luca părintelui. „Vorbea despre aceste lucruri foarte firesc și deschis. Era senin ca un inger”, povestește părintele.

Copilul, care nu avea mai mult de 6-7 ani, s-a mutat și el la viața veșnică.

„Am intalnit mulți copii foarte spirituali in această secție”, mai spune părintele. „Este bine că misiunea pe care o fac ajută și psihicul, inclusiv in cazul familiilor acestor copii.”

„Intalnesc diferite cazuri. La inceput, a fost mai greu, dar m-am intărit cu Duhul. Au fost anumite valuri de neputință, de incercări. Dar, după aceea, lucrurile s-au așezat și m-am gandit că eu sunt aici ca să-i ajut pe ei și inot, ca să ii salvez, fără să mă mai gandesc la riscuri.”

Printre ctitorii noii biserici care se inalță in prezent cu ajutorul lui Dumnezeu și cu donațiile credincioșilor, se numără și familia Arhidiaconului Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale, a cărui fetiță in varstă de trei ani, Irene Ecaterina, a fost și ea internată in secția de Oncohematologie Pediatrică a spitalului vecin.

La subsolul noului locaș de cult, vor fi organizate activități culturale și de socializare cu pacienții adulți și copii ai institutului.

Lucrările de pană acum au costat 1,2 milioane lei, iar devizul estimativ pentru ce a mai rămas de executat, in afară de pictură și de mobilier, este de 3,2 milioane lei.

Donează

Materiale

Pe Părintele Gheorghe Subțirică il găsiți la capela provizorie a Institutului Oncologic din București, Șos. Fundeni nr. 252, sector 2, București, telefon 0762319080.

Mai este nevoie de 100 metri cubi de cărămidă plină de 12 cm, 38500 de kilograme de fier-beton, 264 metri cubi de beton armat, lemn pentru cofrag și acoperiș, ciment/liant pentru zidărie și tencuieli, invelitoare/tabla de cupru, 100 metri pătrați de plăci de granit pentru pardoseală, materiale pentru instalațiile sanitare, electrice și de ventilare, uși, ferestre din lemn sau termopan imitație lemn.

Sprijin financiar

Pentru că statutul de biserică misionară nu permite deschiderea unui cont pe numele bisericii, la fel ca la o parohie, Protoieria Sector 2 Capitală a creat un cont dedicat pentru acest proiect.

Cont: RO77RNCB0087007135780002
CIF: 5126493
Titular: Protoieria Sector II Capitală

Datele de mai sus �pot fi inscrise și in Formularul 230 pentru a dona 3,5% din impozitul pe venit.

Firmele pot acorda ca sponsorizare sume in limita a 20% din impozitul pe profit.

Vezi și:

  • Pentru bolnavii de cancer: A fost pusă piatra de temelie a capelei din curtea Institutului Oncologic București
  • Arhid. Mihail Bucă, apel emoționant la rugăciune pentru copiii grav bolnavi internați alături de Irene Ecaterina

Sursa foto: Capela Institutului Oncologic București

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 241

Id: 77745

Data: Jan 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).