Ostașul Necunoscut, simbol al eroismului național, omagiat la un secol de la aducerea osemintelor lui in Capitală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat miercuri o slujbă de pomenire a eroilor neamului la Monumentul Ostașului Necunoscut. In 17 mai 2023 s-a implinit un secol de la aducerea de la Mărășești a osemintelor acestui erou al Războiului de Reintregire și depunerea lor in Parcul Carol I din Capitală.

Episcopul vicar patriarhal i-a avut alături in slujire pe Părintele Consilier patriarhal Ciprian Ioniță de la Sectorul social‑filantropic al Administrației Patriarhale și preoți militari.

In continuare, participanții au intampinat urna cu pămant de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, care a fost depusă simbolic la Mormantul Eroului Necunoscut.

Un alt moment al ceremoniei l‑a reprezentat dezvelirea unei plăci comemorative realizată de Primăria Municipiului București pentru a marca Centenarul Eroului Necunoscut al Romaniei (1923-2023).

Evenimentul s-a incheiat cu depunerea de coroane la Mormantul Ostașului Necunoscut.

La ceremonia militară și religioasă au participat Prim‑ministrul Romaniei, Nicolae‑Ionel Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvăr, locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării, general‑locotenent Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general‑maior Ciprian Marin, și reprezentanți ai Administrației publice centrale și locale.

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la transferarea osemintelor Ostașului Necunoscut al Romaniei de la Mausoleul din Mărășești in Parcul Carol I din București.

Marți seară, in ajunul acestui centenar, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au aprins 100 de candele la Mormantul Eroului Necunoscut.

Miercuri seară, aceeași brigadă a organizat o retragere cu torțe de la acest loc simbolic pentru jertfa romanilor care și-au apărat țara de-a lungul istoriei.

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” au organizat o serie de manifestări care au culminat cu lansarea, la Palatul Patriarhiei, a antologiei „Centenarul Eroului Necunoscut – 100 de ani de dăinuire”, care cuprinde creații ale celor o sută de elevi participanți la cercurile „Cultul Eroilor” din Capitală.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 35

Id: 78325

Data: May 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).