Părintele Proclu Nicău a plecat la cele veșnice in urmă cu șase ani

La șase ani de la mutarea la Domnul, exemplul de smerenie și vorbele Părintelui Proclu Nicău starnesc dorul după Dumnezeu.

„Nimica sunt, nimica pot, nimica am”, erau cuvintele pe care le avea mereu pe buze. I le-ar fi spus un inger unui bătran ca rețetă pentru mantuire, arată pustnicul in lucrarea „Lupta pentru smerenie şi pocăinţă”.

Părintele a imbrățișat viața monahală la varsta de 12 ani și considera smerenia cea mai mare virtute.

„Și aceste cuvinte, tot un cuvant sunt: smerenia. Și cine se smerește, caută să fugă de tulburări… In viața de obște, de tulburări nu poți fugi; numai atata: să ții gura inchisă, să zici �Doamne Iisuse�, și să răspunzi numai strictul necesar; cat este nevoie”.

Fiind căutat tot timpul de oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: „Aţi venit la un moş prost de cap, fără carte, la păcătosul pămantului! Viaţa mea e un deal şi-o vale, nimic folositor”.

Despre Părintele Proclu a scris pentru Basilica.ro unul dintre ucenicii săi, Pr. Răzvan Ionescu. El l-a numit „un ascet angajat in Hristos”. Vezi�textul integral.

Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, in satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat in obştea Mănăstirii Sihăstria Neamț la varsta de 12 ani,.

In� anul 1949 a fost trimis, impreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, in urma decretului din 1959. Cu binecuvantarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras in satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit intr-o chilie la poalele pădurii.

A trecut la cele veşnice in 28 ianuarie 2017 și a fost inmormantat la Sihăstria Putnei.

Citește și Doi cuvioși contemporani vor fi comemorați sambătă: Părinţii Teofil Lefter şi Proclu Nicău

Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Putnei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 132

Id: 77743

Data: Jan 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).