Patriarhul Daniel transmite condoleanțe la moartea primului preot misionar in America Latină

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel transmite un mesaj de condoleanțe la moartea Preotului Costică Demetriu Popa, primul preot ortodox roman misionar din America Latină.�

Patriarhul Romaniei precizează că Părintele Costică Demetriu Popa a fost trimis in Venezuela in anul 1968 „să ii păstorească pe romanii de acolo, fiind astfel primul preot ortodox roman misionar in America Latină”.

„Acolo a slujit timp de mai bine de patru decenii, reușind să inființeze, in Caracas, capitala Venezuelei, o parohie cu hramul Sfinții Impărați Constantin și Elena și să ridice o biserică de lemn in stil maramureșean, sfințită in anul 1999”.

Redăm mesajul integral:


Părintele Costică Demetriu Popa (1925-2024) – primul preot ortodox roman misionar in America Latină

Am aflat cu intristare despre trecerea din această viață, la varsta de aproape 99 de ani, a venerabilului Părinte Costică Demetriu Popa, preot imbisericit la biserica Sfantul Spiridon ��- Vechi, Protoieria Sector IV Capitală, fost păstor timp de mai mult de patru decenii al romanilor ortodocși din Venezuela.

Părintele Costică Popa s-a născut la data de 25 martie 1925, in localitatea Beceni, din județul Buzău, intr-o familie de oameni gospodari, tatăl său fiind primar al acestei comune. După absolvirea Seminarului Teologic Ortodox din Buzău și a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, in ziua de 2 noiembrie 1946, vrednicul de pomenire ierarh Antim Angelescu, episcopul Buzăului, l-a hirotonit preot pe seama parohiei Gura Dimienii, in Episcopia Buzăului, unde a slujit timp de șapte ani, după care, forțat de regimul ateu, fiind etichetat, din cauza originii „nesănătoase”, ca fiu de chiabur, a fost nevoit să-și părăsească locurile natale.

A fost primit in Mitropolia Olteniei in anul 1953, fiind numit preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Craiova de către Inaltpreasfințitul Părinte Firmilian Marin, Mitropolitul Olteniei, și angajat in administrația eparhială.

In anii care au urmat decretului de amnistie generală din anul 1964, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina a incercat să intărească diaspora, purtand de grijă credincioșilor romani ortodocși risipiți pe toate continentele lumii. Astfel a ingăduit unor personalități ale Ortodoxiei romanești, precum Roman Braga, Felix Dubneac și Bartolomeu Anania, să facă misiune in diaspora, fără să mai fie stingheriți in misiunea lor de supravegherea Securității.

Din valul acesta de misionari a făcut parte și părintele Costică Demetriu Popa, care a fost trimis in Venezuela, in anul 1968, să ii păstorească pe romanii de acolo, fiind astfel primul preot ortodox roman misionar in America Latină. Acolo a slujit timp de mai bine de patru decenii, reușind să inființeze, in Caracas, capitala Venezuelei, o parohie cu hramul Sfinții Impărați Constantin și Elena și să ridice o biserică de lemn in stil maramureșean, sfințită in anul 1999.

După 31 de ani de misiune jertfelnică in America Latină, Părintele Costică Demetriu Popa, cu ajutorul necondiționat al tuturor romanilor din Venezuela, işi vedea implinit un ideal al său, simbol al unității romanilor din aceste meleaguri indepărtate: sfinţirea bisericii parohiale cu hramul Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena de către Intaistătătorul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci, Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu. Acesta mărturisea in cadrul acestui eveniment: „Sunt copleşit de frumuseţea acestui sfant lăcaş, care va dăinui peste veacuri, tot aşa cum au dăinuit şi infruntat veacurile bisericile noastre maramureşene”, subliniind faptul că „acolo unde Dumnezeu işi indreaptă privirea, infloresc virtutea şi sfinţenia”.

Părintele Costică Popa a slujit ocazional şi in Argentina, Brazilia, Columbia şi in Panama, fiind un adevărat misionar al Ortodoxiei in America de Sud și un model autentic al preotului din diaspora care şi-a dedicat intreaga viaţă slujirii Bisericii şi aproapelui. Pentru jertfelnicia sa, a fost răsplătit de două ori cu cea mai inaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Romane, Crucea Patriarhală, conferită de patriarhii Justinian Marina și Teoctist Arăpașu.

Eminenţa Sa Jose Ali Lebrun Moratinos, Arhiepiscop de Caracas, i-a acordat titlul onorific de Monsenior. A fost membru al Consiliului Bisericilor Istorice, din partea Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru slujirea sa, a primit titlul de membru de onoare al Fundaţiei „Ştefan cel Mare” din Chicago, oferit de Inaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Nicolae, iar in ziua de 10 aprilie 2003 a primit Ordinul național „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler din partea Președinției Romaniei.

In aceste momente intristate, adresăm familiei Părintelui Costică Demetriu Popa și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit un gand părintesc de mangaiere, amintind de cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos: „Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, intră intru bucuria Domnului tău (Matei 25, 21). Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să il așeze in randul slujitorilor din Ceruri, in lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam in neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvantări pentru cei indoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Foto credit: Ziarul Lumina


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 77

Id: 80357

Data: Feb 21, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).