Romii care au murit in lagăre, deportări și robie au fost comemorați intr-o parohie ilfoveană

Romii care au trecut la Domnul in lagăre, deportări și robie au fost comemorați marți la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea ilfoveană Sintești. Evenimentul a marcat celebrarea a 168 de ani de la abolirea robiei romilor in Țara Romanească și Moldova.

Ziua a inceput cu Sfanta Liturghie oficiată bilingv, in romană și romani, urmată de slujba Parastasului pentru romii adormiți in lagăre, deportări și robie, precum și pentru cei care au contribuit la abolirea sclaviei in Principatele Romane.

„Dacă pentru credincioșii romani ziua de 1 decembrie are o semnificație clară și toți ne raportăm la ea ca un moment special, incercăm și pentru credincioșii romi să punem in conștiința lor acest moment din data de 20 februarie, care inseamnă inceputul libertății. După mai multe secole de robie, strămoșii noștri, ai credincioșilor romi, au fost eliberați”, a spus pr. paroh Daniel Gangă

„Semnificația acestui moment este multiplă, insă nu este ințeleasă deplin”.

„Avem nevoie să construim o conștiință a unității de neam. Sunt prezenți acum credincioși romani, iar noi trăim in mijlocul romanilor. Am invățat cu toții istoria poporului roman și simțim că aparținem cu toții acestui spațiu și Bisericii Ortodoxe Romane”.

„Biserica este izvorul de unde oamenii pot să inceapă să se ințeleagă, să se privească, să se accepte, să se respecte și să se iubească intre ei, fiecare venind cu specificul, limba și propria identitate. Nu este ușor, pentru că dincolo de ușa bisericii avem multe prejudecăți, stereotipuri și obiceiuri și este greu să le depășim”, a mai spus clericul.

„Avem nădejde că noile generații, crescand impreună, vor lega prietenii și relații frumoase, reușind ca la momentul maturității, mărturisindu‑și fiecare identitatea, să se accepte unii pe alții”, a adăugat pr. Daniel Gangă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalți romi.


Localitatea Sintești este situată la 10 kilometri de Capitală, in partea de sud a orașului, iar jumătate dintre locuitori sunt de etnie romă.

„Ziua dezrobirii romilor din Romania” este serbată anual pe 20 februarie şi aminteşte de promulgarea legii pentru eliberarea romilor din anul 1856, fiind inființată prin legea 28 din 11 martie 2011.

De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Romană s-a implicat activ in ajutorarea comunităților de romi din țară şi in integrarea socială a acestora.

Vezi mai multe fotografii in galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 82

Id: 80355

Data: Feb 21, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).